Ν.Δ.: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συναίνεση

Ν.Δ.: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συναίνεση

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι πλέον πολύ αργά για ενημέρωση». Το μήνυμα της Πειραιώς είναι επίμονο και εξακολουθεί να εκπέμπεται λίγες ώρες πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να προσέλθει σε μια συνάντηση μόνο για λόγους θεσμικής τάξης, καθώς είναι προφανές ότι η Ν.Δ. τη θεωρεί προσχηματική από την πλευρά της κυβέρνησης. Πόσο μάλλον, όταν πριν από μερικά 24ωρα ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές και αιτιολόγησε γιατί για τη Ν.Δ. δεν υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης.

Για την Πειραιώς η συζήτηση έχει κλείσει και το παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση εξέλιπε, καθώς, όπως ξεκαθάρισε την περασμένη Τετάρτη από το βήμα της πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ. ο κ. Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός επέλεξε να διαπραγματευθεί εν κρυπτώ και επιδιώκοντας να καλύψει τον κυβερνητικό του εταίρο, ενώ εξαρχής άνοιξε το θέμα θέτοντας ως προτεραιότητα μικροκομματικές σκοπιμότητες και, πάντως, όχι το εθνικό συμφέρον. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε τη σύγκριση με τη συμπεριφορά της κυβέρνησης Καραμανλή το 2008 που είχε ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να καταλήξει ότι στόχος του Αλέξη Τσίπρα ουδέποτε ήταν να διαμορφώσει συνθήκες εθνικής συναίνεσης. Δεν την επεδίωξε, λέγεται, και η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη.

Η Ν.Δ. θεωρεί ότι η συζήτηση έχει κλείσει και ότι πλέον είναι αργά για κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, τις οποίες θεωρεί άμεσα συνδεόμενες με την αρνητική κοινή γνώμη απέναντι στη χρήση του όρου «Μακεδονία». Στον τρίτο όροφο της Πειραιώς δεν θεωρούν τη σπουδή του κ. Τσίπρα να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς ανεξάρτητη από την ανησυχία της κυβέρνησης για το συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής και την προσπάθειά της να κατευνάσει τα πνεύματα ενόψει του νέου συλλαλητηρίου της Αθήνας στις 4 Φεβρουαρίου.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης» διαμηνύει η Πειραιώς, σημειώνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε την περασμένη Τετάρτη τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικής συνεννόησης. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό μόνο θεσμικά και όχι για να συζητήσει την ουσία των πραγμάτων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται, εξάλλου, η Ν.Δ. και απέναντι στο ενδεχόμενο σύγκλησης συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών: «Δεν έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες», τονίζεται.

Αλλαγή προγράμματος

Ενδεικτικός των κυβερνητικών προθέσεων, που για τη Ν.Δ. είναι προσχηματικές, είναι πάντως και ο τρόπος με τον οποίο ανακοινώθηκε από το Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς: χωρίς να έχουν προηγηθεί οι σχετικές συνεννοήσεις. Μάλιστα, χθες το πρωί η Ν.Δ. είχε ήδη ανακοινώσει ότι ο κ. Μητσοτάκης αναχωρεί σήμερα για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου μέχρι και αύριο θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους και επενδυτές. Εντέλει, ο πρόεδρος της Ν.Δ. άλλαξε το πρόγραμμά του και θα αναχωρήσει το απόγευμα, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Το ονοματολογικό και η στάση της Ν.Δ. βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ. Πηγές της Πειραιώς έλεγαν στην «Κ» ότι το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο εδώ και καιρό (εδώ και δέκα μέρες). Αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι ήταν μια συνήθης συνάντηση, στην οποία συζητήθηκαν διμερή θέματα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε και τις δημόσια διατυπωμένες θέσεις του για το Σκοπιανό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή