Πολεμικό κλίμα μεταξύ Μαξίμου και Φ. Γεννηματά

Πολεμικό κλίμα μεταξύ Μαξίμου και Φ. Γεννηματά

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια διαρροή από πλευράς Χαρ. Τρικούπη ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει πολεμικό κλίμα μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ, μία μάλιστα ημέρα πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής με επίκεντρο το Σκοπιανό. Ολα ξεκίνησαν όταν, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά, κορυφαίοι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας μια άτυπη ενημέρωση, δημοσιοποίησαν πως η πρόεδρος του κινήματος κατέθεσε αίτημα προς τον κ. Τσίπρα για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η πρόεδρος του κόμματος επεσήμανε στον πρωθυπουργό την –παγίως εκπεφρασμένη– θέση της πως χειρίζεται το μείζον εθνικό θέμα με τρόπο που θέτει τα εθνικά συμφέροντα σε κίνδυνο, επιλέγοντας τη «μυστική διπλωματία». Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε σε ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους, κατηγορώντας ούτε λίγο ούτε πολύ τη Χαρ. Τρικούπη για «ψέματα». «Κύκλοι» του Μαξίμου έκαναν λόγο για «ανακριβείς διαρροές πριν ακόμα προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου για ενημέρωση» η Φώφη Γεννηματά.

Το σχόλιο των συνεργατών του πρωθυπουργού κατέληγε με την προτροπή ότι μεγαλύτερη «εθνική υπευθυνότητα σε τέτοια συγκυρία δεν θα έβλαπτε».

Δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή πως το σχόλιο του Μαξίμου είχε και πολιτική αιχμή, θέλοντας προφανώς να αναδείξει τις διαφορετικές προσεγγίσεις που αναδύονται εντός της Kεντροαριστεράς με φόντο το Μακεδονικό. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα απέδιδαν τη διαρροή του ΠΑΣΟΚ σε «μεγάλη πολιτική δυσκολία», φωτογραφίζοντας τη συγκεκριμένη πτυχή. Η Χαριλάου Τρικούπη επέλεξε να σηκώσει το γάντι και να απαντήσει στο ίδιο μήκος κύματος πιο λακωνικά μεν, καυστικά δε: «Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα το ποιος λέει ψέματα σε αυτόν τον τόπο είναι γνωστό», ανέφερε το σχόλιο.

Οι εν λόγω διαρροές μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, λένε οι καλά γνωρίζοντες, αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου μιας πολιτικής διαμάχης που το τελευταίο διάστημα αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς. Κεντρικός άξονας είναι η προσπάθεια από πλευράς Τσίπρα να βρει ευήκοα ώτα εντός της Kεντροαριστεράς για λύση του Σκοπιανού, κάτι που δημιουργεί αυτή τη διελκυστίνδα. Τούτων δοθέντων, το σημερινό τετ α τετ μεταξύ κ. Τσίπρα και κ. Φώφης Γεννηματά αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον.

Παρέμβαση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εστιάζοντας στη συζήτηση γύρω από το Σύνταγμα. Ο πρώην υπουργός λέει ουσιαστικά πως το πρόβλημα με το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας έχει διευθετηθεί από το 1995 με τη λεγόμενη ενδιάμεση συμφωνία, παραθέτοντας το σχετικό άρθρο 6 που μιλάει για παύση αλυτρωτικών επιδιώξεων.

Ο κ. Bενιζέλος τονίζει πως το άρθρο 27 της Συμβάσεως της Βιέννης περί του Δικαίου των Συνθηκών απαγορεύει σε ένα συμβαλλόμενο σε συνθήκη κράτος να επικαλεστεί το εσωτερικό του δίκαιο ως δικαιολογία μη τήρησης της συνθήκης, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα πως η ΠΓΔΜ έχει ήδη δεσμευτεί εδώ και 20 χρόνια, καθώς η ενδιάμεση συμφωνία υπερισχύει του όποιου εθνικού συντάγματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή