Σύσκεψη των αρχηγών συγκαλεί ο Ζ. Ζάεφ

Σύσκεψη των αρχηγών συγκαλεί ο Ζ. Ζάεφ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ θα πραγματοποιηθεί απόψε στα Σκόπια, σε μια συγκυρία κατά την οποία διαφαίνεται μια μείωση των αντιπολιτευτικών τόνων λόγω της συζήτησης για το μεγάλο εθνικό θέμα της γείτονος, δηλαδή την ονοματολογική διαφορά με την Ελλάδα. Απόψε, ο πρωθυπουργός της χώρας και αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος (SDSM) Ζόραν Ζάεφ θα ενημερώσει τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Κρίστιαν Μίτσκοσκι και τον επικεφαλής του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της ΠΓΔΜ, DUI, Αλί Αχμέτι. Στη σύσκεψη ο κ. Ζάεφ θα μιλήσει για τη συνάντησή του με τον Ελληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και για το πλαίσιο που έχει τεθεί επί τάπητος ως βάση συζήτησης επίλυσης της διαφοράς από τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί σε Αθήνα και Σκόπια.

Aξια ιδιαίτερης αναφοράς είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε το VMRO (δηλαδή το εθνικιστικό κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι) για τη συνάντηση των κ. Τσίπρα και Ζάεφ στο Νταβός. Οι τόνοι είναι αισθητά χαμηλότεροι, καθώς το κόμμα «χαιρετίζει τη συνάντηση» περιγράφοντας τις απευθείας επαφές των δύο πρωθυπουργών ως μέσον «για την εμβάθυνση των σχέσεων και την οικοδόμηση θετικού κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες». Από το κόμμα ζήτησαν ενημέρωση για όσα εξελίσσονται, εκφράζοντας την απορία περί του «αν οι εξαγγελίες του Ζόραν Ζάεφ περί μετονομασίας είναι μέρος κάποιας στρατηγικής ή μιλάμε για ένα βήμα που γίνεται μονομερώς από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης (σ.σ.: της ΠΓΔΜ)». Φυσικά από το VMRO αφέθηκαν αιχμές εναντίον του κ. Ζάεφ, όπως, π.χ., ότι δεν υπάρχει κατά την άποψή τους αλυτρωτισμός στα ονόματα του αεροδρομίου και του δρόμου που θα μετονομασθούν, ενώ ασκούν κριτική και για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε στις δηλώσεις του το όνομα της χώρας του, καθώς και την εθνότητα και τη γλώσσα που μιλούν οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ.

Η διαφορά ύφους στην ανακοίνωση του αντιπολιτευόμενου VMRO δείχνει όχι τόσο μια απλή διάθεση υπεύθυνης αντιμετώπισης του εθνικού θέματος της γείτονος, όσο την επίγνωση όσων διακυβεύονται για το μέλλον της χώρας. Επίσης, το VMRO διανύει μια περίοδο πολιτικής ύφεσης, καθώς η πτώση του Νίκολα Γκρούεφσκι τον περασμένο Ιούνιο, μέσα σε ένα κλίμα κατηγοριών για διαφθορά και διεθνή απομόνωση, απαξίωσε ουσιαστικά το VMRO στη συνείδηση των Σλαβομακεδόνων ψηφοφόρων του. Ως εκ τούτου η αξιωματική αντιπολίτευση μάλλον δύσκολα μπορεί να κινητοποιήσει πολίτες εναντίον των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για συμβιβασμό για την Ελλάδα. Eμπειροι παρατηρητές, ωστόσο, τονίζουν ότι ο κίνδυνος των κινητοποιήσεων παραμένει ανοικτός, ακόμη και αν δεν υπάρχει πολιτική υποκίνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή