Λάβρος εμφανίστηκε στο Νταβός ο Σόρος για Facebook και Google

Λάβρος εμφανίστηκε στο Νταβός ο Σόρος για Facebook και Google

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρά κατά του Facebook και της Google εξαπέλυσε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, προειδοποιώντας για τις σοβαρές και επικίνδυνες συνέπειές τους στη λειτουργία της δημοκρατίας αλλά και στην ανθρώπινη σκέψη. Μιλώντας από το Νταβός της Ελβετίας, επισήμανε πως «οι ημέρες των δύο εταιρειών είναι μετρημένες, απειλούν την κοινωνία και αποτελούν τροχοπέδη για την καινοτομία». Ο Τζορτζ Σόρος υπογράμμισε ότι «οι παραδοσιακές βιομηχανίες, όπως οι εξορυκτικές και οι πετρελαϊκές, καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, ενώ οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης το κοινωνικό περιβάλλον», αναφέρει σε σχετικό άρθρο ο Guardian.

Ο Τζορτζ Σόρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι επηρεάζουν τη σκέψη των ανθρώπων, τη συμπεριφορά και τις πράξεις τους, χωρίς ωστόσο να το συνειδητοποιούν οι ίδιοι. «Κι αυτό έχει πολλές και απρόβλεπτες συνέπειες για τη λειτουργία της δημοκρατίας και για το αδιάβλητο των εκλογών όπου και όποτε γίνονται». Πέραν τούτου, κατά τον Σόρος, oι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης εξαπατούν τους χρήστες τους και τους χειραγωγούν, κατευθύνοντας την προσοχή τους εκεί όπου τις συμφέρει. «Παράλληλα, κατά τρόπο αυθαίρετο, δημιουργούν στους χρήστες εθισμό για τις υπηρεσίες τους, κάτι πραγματικά επιβλαβές και επικίνδυνο για τους ανηλίκους».

Επεξηγώντας με περισσότερες λεπτομέρειες την άποψή του ο Ούγγρος δισεκατομμυριούχος, ο οποίος συνδέθηκε με το μεγάλο στοίχημα κατά της στερλίνας το 1992 και την ενίσχυση, μέσω προγραμμάτων, των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης μετά την πτώση του Τείχους, δήλωσε: «Η ικανότητα και η δύναμη να ελέγχεις πού κάθε φορά στρέφεται η προσοχή των ανθρώπων συγκεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στα χέρια λίγων εταιρειών. Χρειάζεται πραγματικά μεγάλη προσπάθεια να υποστηρίξεις και να υπερασπιστείς την άποψη του Τζον Στιούαρτ Μιλ για την ελευθερία της έκφρασης. Σε περίπτωση, μάλιστα, που αυτή η ελευθερία χαθεί, θα είναι δύσκολο να ανακτηθεί, ειδικά για όσους μεγάλωσαν στην ψηφιακή εποχή. Κι αυτό θα έχει μεγάλες συνέπειες».

Ο Τζορτζ Σόρος έκανε λόγο για ένα πολύ ανησυχητικό σενάριο. Διατύπωσε την άποψη οι εταιρείες Facebook και Gοogle να συνδυάσουν τα δικά τους συστήματα παρακολούθησης με τα κρατικά, κάτι που φαίνεται να εφαρμόζεται στις Φιλιππίνες. «Αυτό θα έχει ως συνέπεια να οικοδομηθεί ένα δίκτυο ολοκληρωτικού ελέγχου, που όμοιό του δεν μπόρεσε να πλάσει η φαντασία του Αλντους Χάξλεϊ και του Τζορτζ Οργουελ».

Ο μόνος τρόπος για να ελεγχθούν αυτοί οι κολοσσοί είναι να τεθούν περιορισμοί από τις ρυθμιστικές αρχές. Ο κ. Σόρος επικαλέστηκε επ’ αυτού την άποψη του εφευρέτη του Διαδικτύου, Τιμ Μπέρνερς Λι. Ο τελευταίος ισχυρίστηκε ότι οι «γίγαντες της υψηλής τεχνολογίας πρέπει να υπαχθούν σε ρυθμιστικό πλαίσιο ως οργανισμοί κοινής ωφελείας, ώστε να περιφρουρηθούν ο θεμιτός ανταγωνισμός, η καινοτομία και η δίκαιη και ανοικτή πρόσβαση παγκοσμίως». Tέλος, όπως αναφέρει ο Guardian, στο Νταβός ένας ακόμα μεγιστάνας προειδοποίησε για τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, ο Μαρκ Μπένιφ, διευθύνων σύμβουλος της Salesforce, που δημιουργεί λογισμικό συστημάτων διαχείρισης πελατών: «Το Facebook πρέπει να αντιμετωπιστεί ως καπνοβιομηχανία, διότι προκαλεί εθισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή