Το ΣΔΟΕ εντόπισε 49 κοντέινερ με λαθραία ρούχα από την Κίνα

Το ΣΔΟΕ εντόπισε 49 κοντέινερ με λαθραία ρούχα από την Κίνα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kύκλωμα που διακινούσε λαθραία εμπορεύματα από την Κίνα, μεταξύ των οποίων και προϊόντα-μαϊμού, εντόπισε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), όπως ανακοινώθηκε χθες από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σταύρο Θωμαδάκη.

Το κύκλωμα προωθούσε προϊόντα που προέρχονταν από την Κίνα και είχαν προορισμό την Ιταλία, με ενδιάμεσο σταθμό τον Πειραιά, αλλά τελικά κατέληξαν στην Ελλάδα, χωρίς φυσικά να καταβληθεί ο αναλογών ΦΠΑ, που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ. Στα διαφυγόντα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να συνυπολογιστούν ο φόρος εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Υποψίες κίνησε το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα που ήταν φορτωμένα σε 49 κοντέινερ και εκτελωνίστηκαν κανονικά στον Πειραιά, όπως προβλέπεται με βάση την τελωνειακή νομοθεσία, μεταφορτώθηκαν στη συνέχεια σε άλλα κοντέινερ, παρότι προορίζονταν –υποτίθεται– για την Ιταλία. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ τα εντόπισαν τελικά στον Ασπρόπυργο.

Στο κύκλωμα βρέθηκαν να εμπλέκονται 9 επιχειρήσεις, με ελληνικό ΑΦΜ, οι οποίες πραγματοποίησαν πάνω από 1.500 εισαγωγές μόνο το 2017. Επίσης, 17 ιταλικές επιχειρήσεις φέρονται ως αποδέκτες των εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαδάκη, εκτιμάται ότι η ιστορία αφορά κατ’ έτος πάνω από 5.000 κοντέινερ, που αντιστοιχεί σε απώλεια ΦΠΑ πάνω από 30 εκατ. ευρώ. Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 6 άτομα, 5 Ελληνες και 1 Ιταλός. Δύο από τους συλληφθέντες είναι εκτελωνιστές. Υπάρχουν ακόμη 9 κατηγορούμενοι για αδικήματα όπως η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, η πλαστογραφία, η απάτη, η αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και η παράβαση διατάξεων περί αθέμιτου ανταγωνισμού.

Εκτός από τα 49 εμπορευματοκιβώτια, κατασχέθηκαν πλαστά τραπεζικά έγγραφα, σφραγίδες υπό σύσταση εταιρειών και ηλεκτρονικά αρχεία για τη δημιουργία πλαστών εγγράφων.

Αλλο φαινόμενο φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής που έχει πάρει διαστάσεις, όπως είπε ο κ. Θωμαδάκης, είναι αυτό που σχετίζεται με τις λεγόμενες ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες (ΙΚΕ). Επιχειρηματίες κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και ανοίγουν ΙΚΕ, στις οποίες οι ίδιοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι, ενώ ως επικεφαλής εμφανίζονται κάποιοι «αχυράνθρωποι» ή «αυτοφωράκηδες» όπως τους αποκαλούν στο ΣΔΟΕ. Τα προϊόντα και η πελατεία παραμένουν ίδια, αλλά ο ΦΠΑ και οι άλλες εισφορές δεν αποδίδονται. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 25 τέτοιες επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικά, μια τέτοια επιχείρηση πώλησης αναψυκτικών και νερού, με τζίρο 3 εκατ. ευρώ, δεν απέδωσε ποτέ τον αναλογούντα ΦΠΑ 275.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή