Σκληρό ροκ κυβέρνησης-ΝΔ για Σκοπιανό μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου

Σκληρό ροκ κυβέρνησης-ΝΔ για Σκοπιανό μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ ΝΔ και κυβέρνησης οδήγησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρωί του Σαββάτου.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, λίγο μετά τη συνάντηση που κράτησε 45 λεπτά και κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για τη διαπραγμάτευση σχετικά με το Σκοπιανό, μετέβη αμέσως μετά στην Βουλή, όπου και δήλωσε ότι προσήλθε στη συζήτηση ως υποχρέωση που απορρέει από τον θεσμικό του ρόλο.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι άργησε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και ότι απέφυγε να δημιουργήσει συνθήκες συνεννόησης και συναίνεσης, ενώ σχολιάζοντας χαρακτηριστικά αυτή τη στάση είπε ότι «ο Τσίπρας δίχασε τους Έλληνες με τις επιλογές και τις προτάσεις του». «Ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό», πρόσθεσε ακόμη ο επικεφαλής της ΝΔ συμπλήρωσε: «Αντί να επιδιώξει ισχυρό εθνικό μέτωπο, επιδίδεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια. Έτσι, κλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας προς αξιοποίηση».

«Η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύοντα τον κ.Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα», προσέθεσε, συμπληρώνοντας ότι εμείς «δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες, για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς». «Ο κύριος Τσίπρας επέλεξε να πορευτεί σε αυτό το δρόμο μόνος του, ας μην ψάχνει για άλλοθι και συνενόχους», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε η αμέσως μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη, ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, η οποία έκανε λόγο για αίτημα του επικεφαλής της Ν.Δ. για «απουσία ήχου στη συνάντηση».

Λίγη ώρα αργότερα, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού κατηγόρησε με ανακοίνωσή του τον κ. Μητσοτάκη για ανευθυνότητα και τυχοδιωκτισμό

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, «ήταν αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο ότι ο κος Μητσοτάκης θα επέλεγε τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού. Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ηγεσία αποφασισμένη να πορευθεί τον δύσκολο δρόμο, για να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα κι όχι τον εύκολο που οδηγεί σε αδιέξοδα».

Η απόφαση Τσίπρα να προσκαλέσει σε συνάντηση τους πολιτικούς αρχηγούς προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, με τον πρόεδρο της ΝΔ να δηλώνει ότι θα πάει στη συνάντηση παρόλο που πηγές της ΝΔ σημείωναν νωρίτερα ότι «είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση».

Βολές και από Μπακογιάννη

Στο μεταξύ, επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά στον πρωθυπουργό σχετικά με την υπόθεση της ΠΓΔΜ, εξαπέλυσε η βουλευτής της Ν.Δ και τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης του κόμματος, Ντόρα Μπακογιάννη, από τη Λάρισα, στα πλαίσια της περιοδείας της στη θεσσαλική πόλη.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε, η κ. Μπακογιάννη εκτίμησε πως δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα με την ΠΓΔΜ για τον λόγο ότι «η κυβέρνηση είναι διχασμένη, δεν υπάρχει κυβερνητική ομοψυχία και ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται ως αρχηγός κόμματος και όχι ως πρωθυπουργός».

Επίσης, η κ. Μπακογιάννη είπε πως η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση «με την μικροκομματική λογική, πως ένα τέτοιο εθνικό θέμα θα χρησιμοποιηθεί από τον κ. Τσίπρα για να διχάσει την αντιπολίτευση», ενώ τόνισε πως «δεν μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί αν δεν διαπραγματευτεί με το εθνικό μέτωπο αρραγές».

Μεταξύ άλλων η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ν.Δ υποστήριξε πως για να αποφευχθεί ο διχασμός της ελληνικής κοινωνίας έπρεπε να γίνει διαπραγμάτευση με διαφάνεια και υπευθυνότητα, τονίζοντας πως «ο κ. Τσίπρας είχε δει πως είχαμε διαπραγματευτεί το 2008».

Επιπλέον, προσέθεσε πως το βασικό ζήτημα είναι να υπάρξει «μια ουσιαστική λύση στην αλυτρωτική λογική των Σκοπίων», τονίζοντας ότι έτσι θα δοθεί η δυνατότητα « να υπάρχουν σταθερές σχέσεις, ικανές να προωθήσουν την ειρήνη στα Βαλκάνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή