Βραβεία της Ενωσης «Μαζί για το Παιδί», η ισχύς του μαθήματος ανθρωπιάς στη σημερινή κοινωνία

Βραβεία της Ενωσης «Μαζί για το Παιδί», η ισχύς του μαθήματος ανθρωπιάς στη σημερινή κοινωνία

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, με στιγμές κατά τις οποίες οι παριστάμενοι έδειξαν πολλές φορές τη συγκίνησή τους, όρθιοι, με παρατεταμένα χειροκροτήματα, έγινε την Τετάρτη που μας πέρασε η τελετή των βραβείων της Ενωσης «Μαζί για το Παιδί». Στόχος ήταν να αναδειχθεί ο μόχθος ανθρώπων που δίδουν με τη στάση τους το παράδειγμα σε όλους εμάς, χωρίς ποτέ να αποζητούν την αναγνώριση ή τον έπαινο. Είτε αντιμετωπίζουν οι ίδιοι κάποιο πρόβλημα είτε βοηθούν άτομα που έχουν ανάγκη, οι βραβευθέντες διακρίνονται για την ισχύ του ανθρώπινου μαθήματος προς την κοινωνία.

«Σήμερα γιορτάζουν δύο σπουδαίες ελληνικές λέξεις, η φιλανθρωπία και ο εθελοντισμός», είπε ο πρόεδρος της Ενωσης, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής Χρήστος Μπαρτσόκας, στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς, προλογίζοντας την έκτη τελετή απονομής βραβείων της Ενωσης. Από το 1996, το «Μαζί για το Παιδί» έχει δώσει έναν πραγματικό αγώνα κοντά στα παιδιά που πλήττονται από τη φτώχεια, την αναπηρία, την αρρώστια ή την κακοποίηση, ως πραγματικός πυλώνας υποστήριξης και ανακούφισης. Και ο θεσμός της βράβευσης έρχεται να συμπληρώσει την προσφορά της Ενωσης, με την προβολή έμπρακτων παραδειγμάτων ηγεσίας και υπηρεσίας.

Στην ενότητα «Εργο ζωής» βραβεύθηκαν εφέτος η Ροδούλα Σταθάκη και η Μαρία Τσούτσου. Η Ροδούλα Σταθάκη, «ψυχή» της Εστίας «Αγιος Νικόλαος» για τη διαβίωση ατόμων με ειδικές ανάγκες, ανέφερε ότι το ίδρυμα έκλεισε 25 χρόνια παρουσίας. Η προσπάθεια της ίδιας να βοηθήσει τα άτομα με ειδικές ανάγκες ξεκίνησε μαζί με αξιόλογους συνεργάτες το 1986. Η Μαρία Τσούτσου είναι ιδρύτρια και επί 25 χρόνια πρόεδρος του εργαστηρίου για άτομα με νοητική υστέρηση «Παναγία Ελεούσα» του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Στη δεύτερη ενότητα με τίτλο «Μάθημα ζωής», πρώτη βραβεύθηκε η Λίλα Πατρόκλου, συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Αν και πάσχει από μία σπάνια εκφυλιστική ασθένεια, μάχεται διαρκώς για την καλύτερη πρόσβαση επισκεπτών με αναπηρία στα μουσεία και για την εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας. «Τα παιδιά αποδέχονται την αναπηρία ως κάτι το φυσικό» είπε στην ομιλία της.

Πρωταγωνιστής της εκδήλωσης ήταν ο δεύτερος βραβευθείς Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Σε ηλικία δεκατεσσάρων μηνών διαγνώστηκε με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, μια εξελικτική ασθένεια η οποία του προκάλεσε σοβαρή κινητική αναπηρία. Αυτό δεν τον εμπόδισε να αριστεύει παντού, να αποφοιτήσει από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και να κάνει μεταπτυχιακό στην Προαγωγή Ψυχικής Υγείας. Σήμερα, στα 32 του χρόνια, είναι στη θέση επιμελητή Β΄ στην Β΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου «Αττικόν».

Την εκδήλωση, στην οποία βραβεύθηκαν και οι χορηγοί και υποστηρικτές της Ενωσης, παρουσίασε η Σία Κοσιώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή