ΗΠΑ: Η παραίτηση που έσωσε τον ανακριτή

ΗΠΑ: Η παραίτηση που έσωσε τον ανακριτή

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την απόλυση του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ και έκανε πίσω μόνο όταν ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που ανέλαβε να μεταβιβάσει την εντολή προτίμησε να υποβάλει την παραίτησή του. Την πληροφορία αυτή αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα των New York Times, το οποίο ο Τραμπ κατέταξε, ως συνήθως, στην κατηγορία των «fake news».

Εν συνεχεία, δύο δημοσιογράφοι της Washington Post, με ξεχωριστό ρεπορτάζ, επιβεβαίωσαν την πληροφορία. Η εντολή, που παραπέμπει σαφώς σε απόπειρα παρακώλυσης της Δικαιοσύνης, φέρεται να προσέκρουσε στην κάθετη αντίρρηση του επικεφαλής των νομικών συμβούλων του Λευκού Οίκου Ντόναλντ Μακ Γκαν, ο οποίος τη χαρακτήρισε καταστροφική για την προεδρία Τραμπ. Ο Μακ Γκαν περιλαμβάνεται στους 20 αξιωματούχους του Λευκού Οίκου που έχουν καταθέσει στο πλαίσιο των ερευνών του Μιούλερ. Αν τα δημοσιεύματα ευσταθούν, οι αξιωματούχοι αυτοί μετείχαν σε κάποιες από τις συναντήσεις στις οποίες συνεργάτες προσπαθούσαν να μεταπείσουν τον Τραμπ.

Με βάση τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών, ο Μιούλερ φαίνεται ότι έχει κάνει λιγότερες προόδους στη διερεύνηση της πιθανής προεκλογικής συνεργασίας ανάμεσα στον Τραμπ και τη Ρωσία και περισσότερες στη διερεύνηση της μετεκλογικής προσπάθειας επηρεασμού των ερευνών.

Αν όντως ο Αμερικανός πρόεδρος αποπειράθηκε να απολύσει τον Μιούλερ για να βρεθεί στο απυρόβλητο, τότε η Αμερική βρέθηκε ένα βήμα πριν από τη συνταγματική κρίση. Ακτιβιστές και οργανώσεις σε όλη τη χώρα έχουν ήδη σχεδιάσει μαζική διαδήλωση σε περίπτωση που ο Τραμπ προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα, ενώ στη Γερουσία βρίσκονται εν αναμονή δύο νόμοι για την προστασία του ειδικού ανακριτή. Η αντιπαράθεση της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο Κογκρέσο με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, για το θέμα αυτό, είναι ένα πικρό ποτήρι που μέχρι τώρα το κυβερνών κόμμα έχει αποφύγει να πιει.

Ερωτηθείς, στο Νταβός, για το δημοσίευμα, ο Τραμπ απάντησε ότι πρόκειται για μια «κλασική ψεύτικη είδηση από τους New York Times». Στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Αμερικανός πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο TASS, στην οποία απάντησε θετικά στο ερώτημα αν είναι ανοικτός στον διάλογο με τη Ρωσία.

Σε άλλη συνέντευξη, στο βρετανικό δίκτυο ITV, ο Τραμπ προχώρησε σε μια σπάνια παραδοχή ότι έσφαλε. Πέρυσι, ο Τραμπ είχε διαδώσει, μέσω του λογαριασμού του στο Τwitter, δύο βίντεο που προέρχονταν από την ακροδεξιά βρετανική ομάδα Britain First και τα οποία υποκινούσαν το μίσος κατά των μουσουλμάνων με παραπλανητικές εικόνες. «Δεν ξέρω τίποτα για την ομάδα αυτή», υποστήριξε ο Τραμπ, ενώ η πίεση από τον οικοδεσπότη Πιρς Μόργκαν οδήγησε στη δήλωση: «Αφού μου λέτε ότι είναι φρικτοί άνθρωποι, απαίσιοι ρατσιστές, σίγουρα θα ζητούσα συγγνώμη αν θέλατε να το κάνω». Ηταν ό,τι πιο κοντινό σε συγγνώμη έχει ακουστεί από τα χείλη του Αμερικανού προέδρου. Χθες ο Τραμπ μίλησε στους συγκεντρωμένους ηγέτες και επιχειρηματίες στο φόρουμ παροτρύνοντάς τους να αγοράσουν αμερικανικά προϊόντα (ρεπορτάζ στη σελ. 27, της Οικονομικής «Κ»).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή