Βρετανία: «Αμοιβαία επωφελείς οι εμπορικές συμφωνίες»

Βρετανία: «Αμοιβαία επωφελείς οι εμπορικές συμφωνίες»

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ελευθερία υπογραφής εμπορικών συμφωνιών στην περίοδο μετάβασης μετά το Brexit τόνισε χθες ο αρμόδιος Βρετανός υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις σε ομιλία του στη Βορειοανατολική Αγγλία.

Ο Ντέιβις δήλωσε πως η Βρετανία θα έπρεπε να είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στις υπάρχουσες εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. «Αυτές οι εμπορικές συμφωνίες είναι εξ ορισμού αμοιβαία επωφελείς. Είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί να συνεχίσουν να ισχύουν την τρέχουσα περίοδο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός υπουργός για το Brexit εξέφρασε την αισιοδοξία του πως τον Μάρτιο θα καταστεί εφικτή η εξεύρεση πολιτικής συμφωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να διασφαλιστεί πως η περίοδος προσαρμογής μετά τον Μάρτιο του 2019 θα έχει περιορισμένο χρονικό εύρος. Στην ομιλία του ο Ντέιβις διευκρίνισε πως η θέση σε ισχύ των εμπορικών συμφωνιών δεν αναμένεται να συμβεί πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου. Η Ε.Ε. δεν φαίνεται αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο ορισμένες ευρωπαϊκές φωνές θεωρούν πως η Βρετανία θα μπορεί να υπογράψει νέες εμπορικές συμφωνίες αφού αποχωρήσει πλήρως από την Ε.Ε.

Πυρά

Την ίδια στιγμή, η Μέι καλείται να αντιμετωπίσει τον εσωτερικό διχασμό του κόμματός της καθώς εισπράττει τα πυρά των υπέρμαχων ενός σκληρού Brexit, των φιλοευρωπαίων βουλευτών του κόμματος αλλά και μιας μερίδας βουλευτών που αμφισβητεί τις ηγετικές ικανότητές της. Την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ εξέφρασε την ελπίδα πως η Βρετανία θα παρεκκλίνει από την Ε.Ε. «αρκετά ελαφρά» μετά το Brexit, δήλωση που επέφερε την επίπληξη από το πρωθυπουργικό γραφείο. Ο Ντέιβις έσπευσε χθες να καταστήσει σαφές πως δεν διαφέρουν οι απόψεις του ίδιου, του υπουργού Οικονομικών και της πρωθυπουργού ως προς το Brexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή