Στον στίβο της πολιτικής

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οσα γνωρίζω με βεβαιότητα για την ηθική και τις υποχρεώσεις, τα γνωρίζω από το ποδόσφαιρο», έγραψε ο στοχαστής, φιλόσοφος και συγγραφέας Αλμπέρ Καμύ στον 20ό αιώνα. Στον 21ο ήρθε ο Ζορζ Γουεά να ενσαρκώσει την ιδέα του πολίτη που αναδείχθηκε από το ποδόσφαιρο και ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των συμπολιτών του σε επίπεδο ηθικής και πολιτικής για να εκλεγεί στην προεδρία της χώρας του.

Ο μόνος Αφρικανός ποδοσφαιριστής που έχει κατακτήσει τη Χρυσή Μπάλα, ενώ δεν κατάφερε ποτέ του να αγωνιστεί σε Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι εδώ και μερικές ημέρες ο νέος πρόεδρος της Λιβερίας. Οι δε συμπολίτες του τον εξέλεξαν όχι μόνο διότι ήθελαν μια αλλαγή μετά πολλά χρόνια κυριαρχίας της αντίπαλης παράταξης, αλλά και γιατί ελπίζουν ότι η παραμυθένια ποδοσφαιρική ιστορία του φτωχόπαιδου που έγινε άσος κορυφαίων ομάδων όπως η Μίλαν και η Παρί Σεν Ζερμέν θα έχει αντανάκλαση και στους ίδιους.

Ενας νέος άνεμος αισιοδοξίας πνέει εδώ και μερικές ημέρες στην αφρικανική χώρα, η οποία ιδρύθηκε από πρώην σκλάβους που απέκτησαν την ελευθερία τους στις ΗΠΑ και επέστρεψαν στα αφρικανικά εδάφη (γι’ αυτό και η σημαία της χώρας μοιάζει με την αστερόεσσα). Μετά δύο δεκαετίες προσπαθειών, ο κ. Γουεά εξελέγη πρόεδρος της χώρας όπου το μισό και πλέον τμήμα του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σε αυτό το μερίδιο του πληθυσμού της Λιβερίας ανήκε και ο μικρός Ζορζ, όταν οι γονείς του τον έστειλαν από τον πάμφτωχο νότο της χώρας να μείνει στην Κλάρα Τάουν, μισή ώρα από την πρωτεύουσα Μονρόβια, στη γιαγιά του. Η Κλάρα Τάουν, κάτι ανάμεσα σε νοτιοαφρικανικό γκέτο και βραζιλιάνικη φαβέλα, είναι μια παραγκούπολη χτισμένη πάνω σε ένα έλος. Από εκεί ξεκίνησε να παίζει μπάλα για να μπει σε ομάδα του λιβεριανού πρωταθλήματος.

Η ταπεινή του προέλευση είναι αυτή που τον έχει κάνει σήμερα ήρωα στα μάτια των ψηφοφόρων του: «Ο Γουεά είναι ένας από εμάς, ένα παιδί της γης. Είναι αστέρι μεν αλλά έχει τη χώρα μας στην καρδιά του», εξήγησε ένας 39χρονος οπαδός του στο Ρόιτερς.

Ως ποδοσφαιριστής ήταν χαρισματικός, γεμίζοντας τα αντίπαλα δίχτυα με γκολ χάρη στον συνδυασμό σωματικής δύναμης και τέχνης που τον έκανε σπάνιο και πολύ επικίνδυνο κυνηγό. Τον ανακάλυψε ο Αρσέν Βενγκέρ, τεχνικός τότε της Μονακό, όταν ο 21χρονος πια Γουεά έπαιζε στην Τονέρ Γιαουντέ του Καμερούν. Στα χέρια του Αλσατού τεχνικού ο Γουεά ολοκληρώθηκε και ακολούθησαν μεταγραφές στην Παρί Σ.Ζ., στη Μίλαν, στην Τσέλσι, στη Μάντσεστερ Σίτι και στη Μαρσέιγ.

Στη σπαρασσόμενη από εμφύλιο πόλεμο χώρα του αποτελούσε τη φωτεινή εξαίρεση σε μια σκοτεινή περίοδο, το είδωλο στο οποίο όλα τα αγόρια ήθελαν να μοιάσουν μεγαλώνοντας. Κι αυτός φρόντιζε να δείχνει την αγάπη του για τη Λιβερία, όπως όταν πλήρωνε από την τσέπη του για τις μετακινήσεις ολόκληρης της εθνικής ομάδας εκτός έδρας ή όταν συμμετείχε στην παραγωγή τραγουδιού κατά των πολέμων στην Αφρική.

Η πολιτική, όμως, πάντα τον τραβούσε, και ασχολήθηκε μαζί της πριν καν ολοκληρώσει την καριέρα του στο ποδόσφαιρο, παράλληλα με τον ρόλο που ανέλαβε ως πρεσβευτής της UNICEF. Η πρώτη του προσπάθεια να εκλεγεί πρόεδρος της Λιβερίας ήταν αποτυχημένη το 2005, όπως και η υποψηφιότητά του για την αντιπροεδρία το 2011.

Οι αποτυχίες τον πείσμωσαν και απάντησε στις κατηγορίες ότι ήταν απαίδευτος, ολοκληρώνοντας στα 40 του το λύκειο και στα 44 του πήρε δίπλωμα από πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Γύρισε στην πατρίδα του, το περασμένο φθινόπωρο νίκησε άνετα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και όταν, έπειτα από ενστάσεις και καθυστερήσεις, έγινε και ο δεύτερος γύρος πριν από λίγες μέρες, ο 50χρονος πλέον Ζορζ Γουεά αναδείχθηκε πρόεδρος με εξαετή θητεία.

Αυτό ήταν και το καλύτερό του γκολ! Ηταν δε απολύτως κατάλληλο ότι η ανακήρυξή του σε πρόεδρο έγινε σε τελετή σε… ποδοσφαιρικό γήπεδο της Μονρόβια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή