Σαουδαραβική «εισβολή» στην Ισπανία

Σαουδαραβική «εισβολή» στην Ισπανία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί στην Ισπανία η απόφαση συγκεκριμένων ομάδων του πρωταθλήματος να αποκτήσουν Σαουδάραβες ποδοσφαιριστές, στο πλαίσιο πολυετούς συμφωνίας που συνάφθηκε μεταξύ της ισπανικής λίγκας και των ποδοσφαιρικών αρχών της αραβικής χώρας. Η συμφωνία σε πρώτη φάση, ουσιαστικά περιλαμβάνει τον δανεισμό ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται εκεί, σε ισπανικές ομάδες, με τη διαφορά πως οι σύλλογοι που θα πληρωθούν είναι εκείνοι που θα αγωνιστούν ως δανεικοί και όχι αυτές στις οποίες ανήκουν.

Ο Σύνδεσμος των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στα πρωταθλήματα της Ισπανίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει πως αυτού του τύπου η συμφωνία ουσιαστικά περιορίζει την ανάπτυξη νεαρών ποδοσφαιριστών και την εν γένει προώθησή τους στις πρώτες ομάδες, δεδομένου πως οι δανεισμοί των Σαουδαράβων δεν βασίζονται σε ποδοσφαιρικά κριτήρια, αλλά έχουν ως ξεκάθαρη βάση το οικονομικό κέρδος.

Συνολικά, 9 Σαουδάραβες ποδοσφαιριστές θα αγωνιστούν σε ισπανικές ομάδες μέχρι την ολοκλήρωση της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

Κάποιοι εξ αυτών αναμένεται να συμμετάσχουν και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το καλοκαίρι, στην πρώτη συμμετοχή των Σαουδαράβων σε Μουντιάλ, από το 2006. Από την πρώτη κατηγορία, Βιγιαρεάλ, Λεγκανές και Λεβάντε απέκτησαν Σαουδάραβες, ενώ από τη δεύτερη, οι Νουμάνθια, Ράγιο Βαγιεκάνο, Βαγιαδολίδ και Σπόρτινγκ Χιχόν έχουν επίσης εμπλακεί στη διαδικασία.

Σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν, ο πρόεδρος της Λίγκας της Ισπανίας στάθηκε σε μία από τις μεταγραφικές περιπτώσεις που πραγματοποιήθηκαν και συγκεκριμένα αυτής του Φαχάντ αλ Μουβάλαντ, που αποκτήθηκε από τη Λεβάντε. «Πρόκειται για τον Μέσι ή τον Ρονάλντο της Σαουδικής Αραβίας», ανέφερε ο Φερνάντο Σανθ για έναν ποδοσφαιριστή που έχει αγωνιστεί 39 φορές με την εθνική ομάδα σκοράροντας 9 γκολ στα 23 του χρόνια.

Πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ της ισπανικής λίγκας και της Σαουδικής Αραβίας, είναι χαρακτηριστικό πως πλην ενός ποδοσφαιριστή, όλοι οι διεθνείς Σαουδάραβες αγωνίζονταν εντός των τειχών. Σε τοποθέτησή της μέσα στην εβδομάδα, η ισπανική λίγκα τόνισε πως «η συμφωνία μεταξύ της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Σαουδικής Αραβίας με τους ισπανικούς συλλόγους περιλαμβάνει μια πολυετή συνεργασία που δεν θα αφορά μονάχα μεταγραφές, αλλά κι ένα ενδελεχές σκάουτινγκ ποδοσφαιριστών από τη χώρα της Μέσης Ανατολής. Οι δανεισμοί των ποδοσφαιριστών σε ισπανικούς συλλόγους θα βοηθήσουν τους ποδοσφαιριστές να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τις ικανότητές τους».

Η Λεβάντε, σε δήλωσή της, σχολίασε πως ο Μουβάλαντ «θα βοηθήσει την ομάδα μας στη γενικότερη ανάπτυξη του συλλόγου στον αραβικό κόσμο, δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, το ισπανικό πρωτάθλημα έχει ιδιαίτερη απήχηση».

Εστω και με ένα ιδιότυπο καθεστώς δανεισμού κάποιων ποδοσφαιριστών, η Ισπανία, στα πρότυπα της αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ που έχει προσθέσει –ικανότατους– Ασιάτες (σ.σ. στην Ασία, η Πρέμιερ Λιγκ είναι εξαιρετικά δημοφιλής) ποδοσφαιριστές σε αρκετές ομάδες, κάνει άνοιγμα στην αραβική αγορά θέλοντας να αναπτύξει όσο το δυνατόν περισσότερο την εμπορική της δυναμική. Το κίνητρο για τους ανθρώπους να βλέπουν το πρωτάθλημα μιας άλλης χώρας, αποδεδειγμένα αυξάνεται αν σε αυτό αγωνίζεται ένας συμπατριώτης τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή