Εισηγμένες από τα πρόθυρα κατάρρευσης επέστρεψαν σε κέρδη

Εισηγμένες από τα πρόθυρα κατάρρευσης επέστρεψαν σε κέρδη

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεχώρισε μία μικρή ομάδα εισηγμένων (Χαλκόρ, Ελτράκ, Πετρόπουλος, Ελαστρον και Παπουτσάνης) στα χρόνια των μνημονίων, αφού οι διοικήσεις με μεγάλο κόστος, υπομονή και επιμονή κατόρθωσαν να αφήσουν πίσω τις ζημιογόνες χρήσεις και να επανέλθουν από το 2016 σε κερδοφόρο πορεία. Μία πορεία που αναμένεται να συνεχισθεί και στα ετήσια αποτελέσματα του 2017 που θα ανακοινωθούν τον προσεχή Μάιο. Αυτή η επαναφορά των εταιρειών σε υγιή ανάπτυξη στηρίχθηκε σε προγράμματα με ισχυρές περικοπές δαπανών που εφαρμόστηκαν απαρέγκλιτα από τις διοικήσεις, με πρώτο και βασικό στόχο τη μείωση της έκθεσης προς τον τραπεζικό τομέα. Ταυτόχρονα όμως οι διοικήσεις επικεντρώθηκαν στα προϊόντα των εταιρειών που συνέχισαν να είναι ανταγωνιστικά στα χρόνια της ύφεσης και βέβαια αποχωρίστηκαν ζημιογόνες θυγατρικές και αφερέγγυους πελάτες. Το κορυφαίο ίσως παράδειγμα εισηγμένης που απέφυγε τη χρεοκοπία στα μνημονιακά χρόνια και μέσα σε μια εξαετία (2010-2015) ακολούθησε τον δρόμο της ανάπτυξης και της κερδοφορίας είναι η εισηγμένη εταιρεία Παπουτσάνης. Ολα οφείλονται στην αλλαγή του μάνατζμεντ της εταιρείας από τους κ. Γεώργιο Γκάτζαρο και Μενέλαο Τασσόπουλο. 

Αργά αλλά σταθερά, το μάνατζμεντ επικεντρώθηκε στη μείωση των λειτουργικών εξόδων, στον περιορισμό του κόστους μέσα από αναζήτηση νέων προμηθευτών, στην ενίσχυση των εξαγωγών και στις πωλήσεις προϊόντων φασόν και ιδιωτικής ετικέτας, καθώς και στην ανάπτυξη της αγοράς των ξενοδοχειακών προϊόντων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μία άλλη χαρακτηριστική περίπτωση εταιρείας που σταδιακά επανέκαμψε από έναν κλάδο που η ζήτηση έχει επιστρέψει στη δεκαετία του ’60, είναι η Ελαστρον (πρώην Καλπίνης Σίμος). Η εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των προϊόντων σιδήρου-χάλυβα, έχει επιστρέψει σε κερδοφορία την τελευταία διετία και μάλιστα συνεχίζει μια επιτυχημένη συνεργασία με τον όμιλο των Πλαστικών Θράκης, επενδύοντας στον κλάδο παραγωγής, διανομής και χονδρικής πώλησης φρέσκων λαχανικών, και συγκεκριμένα ντομάτας και αγγουριού θερμοκηπίου. Η Ελαστρον επέστρεψε σε κέρδη, καθώς αποτυπώθηκε η άνοδος του ποσοστού των εξαγωγών και ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους.

Η άγονη διετία 2015-2016 λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) και η οικονομική ανασφάλεια στη χώρα δεν επέτρεψαν στην εισηγμένη Ελτράκ να διανέμει μέρισμα, παρά τα κερδοφόρα αποτελέσματα αυτής της διετίας. Η διοίκηση όμως αποφάσισε το 2017 να επιβραβεύσει τους μετόχους της, που έδειξαν υπομονή.

Ιδιαίτερη επιτυχία είχε το εγχείρημα της αναδιοργάνωσης της Χαλκόρ, που υλοποιείται κατά τα τελευταία χρόνια, με στόχο την αύξηση των μεριδίων στην ευρωπαϊκή αγορά και τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Η εταιρεία Πετρόπουλος κατάφερε να βγει από την περιδίνηση που έπληξε την ελληνική οικονομία και σήμερα είναι βασικός παίκτης στην κατασκευή και εμπορία αυτοκινήτων, φορτηγών, λεωφορείων, στις γεννήτριες, τις μπαταρίες οχημάτων, τις εξωλέμβιες μηχανές, στα χωματουργικά και βιομηχανικά μηχανήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή