Στα 40 δισ. στερλίνες έφθασε το κόστος του Brexit

Στα 40 δισ. στερλίνες έφθασε το κόστος του Brexit

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κοστίσει στην οικονομία της χώρας «δεκάδες δισεκατομμύρια», δήλωσε χθες ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας Μαρκ Κάρνεϊ. Η δήλωση Κάρνεϊ είναι πιθανόν να προκαλέσει την οργή των θιασωτών του Brexit, ωστόσο το 2017 η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 1,7%, ο οποίος είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε ετών.

Μιλώντας στο BBC, ο Κάρνεϊ δήλωσε ότι το Brexit έχει κοστίσει στην οικονομία δεκάδες δισ. λίρες στερλίνες, εξαιτίας της επιβράδυνσης του ΑΕΠ, ενώ δεν επωφελείται από την επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Οταν του ζητήθηκε να προσδιορίσει αριθμητικά τη ζημία που έχει προκαλέσει το Brexit, o διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας απάντησε ότι σήμερα η βρετανική οικονομία έχει περίπου 1% μικρότερο μέγεθος απ’ αυτό που θα είχε αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τον Ιούνιο του 2016 δεν ήταν υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. Ακόμη χειρότερα, η ζημία θα αυξηθεί στις 2 ποσοστιαίες μονάδες έως τα τέλη του 2018, εκτίμησε ο κ. Κάρνεϊ. «Αυτό μεταφράζεται σε χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα δεκάδων δισ. λιρών», είπε ο Βρετανός κεντρικός τραπεζίτες, προσθέτοντας ότι πλέον το σημαντικό ερώτημα είναι πώς θα καταφέρει η Βρετανία να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος, αναπτυσσόμενη ταχύτερα.

Με βάση το μέγεθος της βρετανικής οικονομίας στα τέλη του 2017, η ζημία ανέρχεται στα 46 δισ. ευρώ (40 δισ. λίρες στερλίνες), σύμφωνα με υπολογισμό του Bloomberg. Αυτό το ποσό είναι διπλάσιο από τις 350 εκατ. λίρες την εβδομάδα ή 20 δισ. λίρες τον χρόνο που υπόσχονταν οι υπέρμαχοι του Brexit ότι θα εξοικονομούσε η Βρετανία όταν θα σταματούσε να καταβάλλει την εισφορά της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Μάλιστα, οι υπερασπιστές του Brexit, στη διάρκεια της καμπάνιας που έκαναν πριν από τη δημοψήφισμα, είχαν λανσάρει σε όλα τα μέσα μεταφοράς μία αφίσα όπου αναγραφόταν το παραπάνω πόσο.

Ο Κάρνεϊ εκτίμησε ότι η Βρετανία είναι πιθανόν να ακολουθήσει τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το επόμενο χρονικό διάστημα. Σημειωτέον ότι το 2017 η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά ετών. Προς το παρόν, πάντως, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία έχουν «παγώσει» ή περιορίσει τις επενδύσεις τους μέχρι να δουν ποια θα είναι, τελικά, η μελλοντική εταιρική σχέση μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. Μια καλή συμφωνία με την Ενωση θα βοηθούσε, είπε ο κ. Κάρνεϊ, ωστόσο αρνήθηκε να πει αν εννοεί πως πρέπει να υπάρξει η μικρότερη δυνατή αλλαγή στην εταιρική σχέση (δηλαδή ένα ήπιο Brexit), όπως είχε δηλώσει την Πέμπτη ο Φίλιπ Χάμοντ, Βρετανός ΥΠΟΙΚ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση πολλών βουλευτών των Τόρις. Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε το 2017 με ρυθμό μόλις 1,8%, ο οποίος είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε ετών. Η Γερμανία αναπτύχθηκε το 2017 με ρυθμό 2,5% και η Αμερική με ρυθμό 2,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή