Το παρασκήνιο πίσω από το νέο τουρκικό αίτημα για τους οκτώ

Το παρασκήνιο πίσω από το νέο τουρκικό αίτημα για τους οκτώ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι διεργασίες και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, με την Αγκυρα να επιμένει, υποβάλλοντας για δεύτερη φορά αίτημα προς την ελληνική πλευρά για έκδοσή τους στη γείτονα, προκειμένου να δικαστούν ως πραξικοπηματίες.

Το δεύτερο αίτημα, που σηματοδότησε και την επίσκεψη κλιμακίου Τούρκων αξιωματούχων στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, με επικεφαλής τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Μπιλάλ Ουτσάρ, επιβεβαιώνει εκείνους που εξαρχής διέβλεπαν ότι το θέμα αυτό θα «τραβήξει» σε χρόνο και η τουρκική πλευρά θα εξαντλήσει όλα τα μέσα για να επιτύχει τον στόχο της.

Το αίτημα

Η αξίωση της Αγκυρας για έκδοση των οκτώ και δίκη τους στην Τουρκία, προβάλλεται με ένταση, παρά την αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου, του ανωτάτου δικαστηρίου στη χώρα μας, που έκρινε ότι οι οκτώ δεν μπορεί να εκδοθούν για να δικαστούν στην Τουρκία, διότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη και δεν θα τύχουν προστασίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα που τους αναγνωρίζουν, όπως σε όλους τους πολίτες, η Σύμβαση της Ρώμης αλλά και το ελληνικό σύνταγμα.

Εντούτοις, η τουρκική πλευρά, κατά την επίσκεψη του κλιμακίου των Τούρκων αξιωματούχων στη χώρα μας και τη συνάντησή τους με τον υπουργό Δικαιοσύνης, υπέβαλε νέο αίτημα, επικαλούμενη, όπως υποστηρίζει, νεότερα στοιχεία για εγκληματικές δραστηριότητες των συγκεκριμένων αξιωματικών, ή κάποιων από αυτούς.

Τα «νέα στοιχεία»

Και το εύλογο ερώτημα που προκύπτει από αυτή την εξέλιξη είναι τι πραγματικά προσδοκά η Αγκυρα, αφού μοιάζει απίθανο ο Αρειος Πάγος να αλλάξει την προηγούμενη απόφασή του, καθώς δεν είναι πιθανό να υπάρξουν αίφνης στοιχεία τα οποία θα συνηγορούν στο ότι στη γείτονα τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται και οι πολίτες τυγχάνουν δίκαιης δίκης.

Παράλληλα, πάντως, τρέχουν οι διαδικασίες για τα αιτήματα ασύλου που έχουν υποβάλει στις ελληνικές αρχές οι Τούρκοι αξιωματικοί.

Κομβικής σημασίας θεωρείται για το αν θα τους δοθεί ή όχι άσυλο στη χώρα μας, η απόφαση που θα λάβει η διοικητική Δικαιοσύνη. Η δίκη θα γίνει στις 15 Φεβρουαρίου για έναν από τους οκτώ, για τον οποίο η αρμόδια Επιτροπή Ασύλου παραχώρησε άσυλο, όμως μετά την προσφυγή της ελληνικής κυβέρνησης κρατείται και πάλι με δικαστική απόφαση, ενώ για τους άλλους επτά οι Επιτροπές Ασύλου ακόμα δεν έχουν αποφανθεί.

Ομως, στο θέμα που προβληματίζει άμεσα την κυβέρνηση και πυροδοτεί εξελίξεις, είναι τι θα γίνει με την κράτηση των οκτώ, καθώς τα χρονικά όρια του 18μήνου που προβλέπεται από τον νόμο ως ανώτατο όριο για να μείνει κάποιος στη φυλακή εκπνέουν τον Απρίλιο. Μέχρι τότε, όμως, δεν αποκλείεται να έχουν υπάρξει εξελίξεις με το νέο αίτημα της Αγκυρας για έκδοση και η κράτηση των οκτώ να ξεκινήσει και πάλι από το μηδέν, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι το θέμα αυτό θα είναι ανοικτό για πολύ καιρό…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή