«Η Ελλάδα να βοηθήσει με το εμπάργκο»

«Η Ελλάδα να βοηθήσει με το εμπάργκο»

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσδοκία ότι η Ελλάδα, ως βασική συνιστώσα της Ε.Ε. και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην άσκηση διεθνούς πίεσης για τερματισμό του αποκλεισμού του Κατάρ και της τραγωδίας που προκύπτει από αυτόν, εκφράζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ, Ali bin Samikh Al-MarrI, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε την Αθήνα. Παράλληλα, ζητεί τη στήριξη ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας για την καταδίκη των παραβιάσεων που καταγγέλλει.

– Ποιος ήταν ο στόχος της επίσκεψής σας στην Ελλάδα;

– Από την αρχή του αποκλεισμού που επέβαλαν στο Κατάρ η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος, η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προέβη σε διαβήματα διαμαρτυρίας για τις ανθρωπιστικές παραβιάσεις που προέκυψαν. Παράλληλα, κατέγραψε όλες τις παραβιάσεις που υφίστανται οι πολίτες του Κατάρ, οι ξένοι που διαμένουν στα εδάφη του και οι πολίτες χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, παραβιάσεις που σημειώθηκαν στους τομείς της Υγείας, της εκπαίδευσης, της επανένωσης των οικογενειών, των περιουσιών, των μετακινήσεων και των άλλων δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται από τις διεθνείς συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό, η επιτροπή κοινοποίησε τις εν λόγω παραβιάσεις στους διεθνείς οργανισμούς, ιδίως των Ην. Εθνών και των γραφείων τους που ασχολούνται με τα ανθρωπιστικά θέματα. Επίσης, παρουσίασε αναλυτικά τις παραβιάσεις σε όλα τα κοινοβούλια του κόσμου. Η επίσκεψη στην Ελλάδα ήταν η αφετηρία ενός τέταρτου γύρου ευρωπαϊκών επισκέψεων που αποσκοπούν στη συνάντηση όλων των αρμοδίων για τους φακέλους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να τους αναλύσουμε τις εν λόγω παραβιάσεις και τις επιπτώσεις τους στους λαούς της περιοχής του Κόλπου.

– Πώς αξιολογείτε την κρίση στον Κόλπο;

– Πιστεύουμε πως η κρίση αυτή στοχεύει άμεσα τη ζωή των πολιτών της περιοχής αυτής και εκλαμβάνεται ως τιμωρία για τους πολίτες, τους οποίους έχουν εμπλέξει στις πολιτικές διενέξεις. Από την έναρξη της κρίσης υποστηρίζαμε και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη σημασία της μη εμπλοκής των λαών σε αυτές τις διενέξεις. Η εν λόγω κρίση έχει οδηγήσει στον αποχωρισμό του συζύγου από τη σύζυγό του, στην απομάκρυνση των αδελφών, σε μια στοχευόμενη απόπειρα κοινωνικής διάσπασης των οικογενειακών δεσμών των χωρών του Κόλπου. Υπάρχουν πολίτες που απειλήθηκαν με απώλεια της ιθαγένειάς τους εάν παρέμεναν στο Κατάρ. Υπάρχουν Καταρινοί πολίτες που εκδιώχθηκαν από τα δωμάτιά τους στα νοσοκομεία και από τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, μόνο και μόνο επειδή είναι Καταρινοί. Επίσης, πολλοί πολίτες έχασαν τις επενδύσεις και τις περιουσίες τους και υπέστησαν μεγάλες απώλειες. Ο μεγαλύτερος ηττημένος σε αυτή την κρίση είναι ο πολίτης του Κόλπου, είτε πρόκειται για Καταρινούς είτε για αλλοδαπούς. Ο αριθμός των παραβιάσεων μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου ήταν 3.970.

– Ποια είναι η αντίδραση της Ελλάδας στις παραβιάσεις αυτές κατά τη διάρκεια της κρίσης;

– Είναι γνωστό ότι ο ελεύθερος κόσμος δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτές τις παραβιάσεις, καθότι είναι τεκμηριωμένες με στοιχεία εκ μέρους μιας από τις πιο διαφανείς, ανεξάρτητες και αμερόληπτες οργανώσεις του κόσμου. Oλες αυτές οι οργανώσεις συμφώνησαν ότι η συγκεκριμένη κρίση προκάλεσε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι διεθνείς εκθέσεις, που επιβεβαιώνουν την κρίση και βασίστηκαν στην πραγματικότητά της, έχουν συνταχθεί κατόπιν επιτόπιων επισκέψεων στην Ντόχα, δεν επιτρέπουν στην ανθρωπότητα να τηρήσει στάση ουδετερότητας.

– Υπάρχει ρόλος για την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της κρίσης;

– Η Ελλάδα, ως βασική συνιστώσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα διαδραματίσει σίγουρα σημαντικό ρόλο στην άσκηση διεθνούς πίεσης για τερματισμό του αποκλεισμού του Κατάρ και της τραγωδίας που προκύπτει από αυτόν. Στην Αθήνα, συναντήσαμε πολλούς αξιωματούχους, αρμόδιους για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τους οποίους βρήκαμε μεγάλη ανταπόκριση. Οι συναντήσεις αυτές κατέληξαν σε μια διεθνή συναίνεση που καταδικάζει τον αποκλεισμό του Κατάρ και ζητεί την άρση της αδικίας που υφίστανται οι πολίτες της περιοχής του Κόλπου.

– Πώς αξιολογείτε την ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας;

– Κατά τη διάρκεια όλων των επισκέψεων που πραγματοποίησε η επιτροπή στις πρωτεύουσες των ευρωπαϊκών χωρών και στις ΗΠΑ, και στις συνεδριάσεις που διεξήχθησαν στα κοινοβούλια του ελεύθερου κόσμου, παρατηρήθηκε μια θετική ανταπόκριση που καταδίκασε και επέκρινε τις παραβιάσεις αυτές και ζήτησε τον άμεσο τερματισμό του αποκλεισμού. Ισως μια από τις ισχυρότερες πρόσφατες αντιδράσεις είναι η έκθεση που εκδόθηκε από τα ίδια τα Ηνωμένα Εθνη, η οποία επιβεβαίωσε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι αυτός ο άδικος αποκλεισμός που επιβλήθηκε στο Κατάρ παραπέμπει σε οικονομικό πόλεμο, στη διάρκεια του οποίου σημειώθηκαν κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή