Η απενοχοποίηση της φοροδιαφυγής

Η απενοχοποίηση της φοροδιαφυγής

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με απόδειξη ή χωρίς;», ρωτάνε συχνά πριν από τη συναλλαγή. Η απάντηση είναι προβλέψιμη. Αν κάποιος πληρώνει με κάρτα, «υποχρεώνεται» να αγοράσει με απόδειξη πληρώνοντας και φόρους. Αν είναι τυχερός, ή προνοητικός και διαθέτει μετρητά, αξιοποιεί την ευκαιρία να πληρώσει λιγότερα. Δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ και ο «πωλητής» κερδίζει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Οταν τελειώσουν τα μνημόνια (εννοούμε όταν κάποτε πραγματικά θα τελειώσουν…), η εικόνα της οικονομίας θα είναι πολύ διαφορετική από ότι πριν απ’ αυτά. Η δυσάρεστη περίοδος θα αφήσει και θετικά αποτελέσματα, καθώς θα έχουν γίνει πράγματα που οι κυβερνήσεις χρειάζονταν να «υποχρεωθούν» από τους πιστωτές για να κάνουν. Μία από τις ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες, όμως, θα είναι η αποενοχοποίηση της φοροδιαφυγής. Ο συνδυασμός υψηλής φορολογίας και παράλογων ασφαλιστικών εισφορών αφήνει ελάχιστο περιθώριο για τις πραγματικές ανάγκες. Η φοροδιαφυγή από έγκλημα εις βάρος της κοινωνίας και των ειλικρινών φορολογουμένων έγινε τρόπος επιβίωσης. Κάτω από τις συνθήκες αυτές το έγκλημα δεν είναι να μην εκδίδεται απόδειξη αλλά να την ζητάνε κάποιοι ανάλγητοι πελάτες, που δεν κατανοούν ότι οι άνθρωποι έχουν ανάγκες. Αυτή η πληγή θα μείνει βαθιά χαραγμένη στο κοινωνικό ασυνείδητο. Το ηθικό πλεονέκτημα της φοροδιαφυγής.

Τα στοιχεία που καταγράφονται σε ανάλυση του ΣΕΒ είναι ενδεικτικά. Η κατανάλωση το 2017 αυξάνεται σε μικρό ποσοστό, κατά 0,6% σε πραγματικές τιμές. Κι όμως, την ίδια περίοδο το διαθέσιμο εισόδημα σε πραγματικούς όρους (μετά την αφαίρεση φόρων, πληθωρισμού κ.λπ.) είναι μειωμένο κατά 0,3%. Πώς λοιπόν αυξήθηκε η κατανάλωση; Είτε με την αποταμίευση, που επίσης όμως μειώνεται, είτε με φοροδιαφυγή. Οσοι μπορούν, δεν πληρώνουν φόρους και επιβιώνουν. Δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος ούτε φυσικά ασφαλιστικές εισφορές, που φθάνουν συνολικά από 55 έως και 80% του εισοδήματος για κάποιες περιπτώσεις.

Βέβαια, οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεχίζουν να ανακοινώνουν καταλόγους φοροδιαφυγής που εντόπισαν. Νομίζουν ότι θα τρομάξουν τους φοροφυγάδες, οι οποίοι όμως δεν είναι πλέον «άπληστα καθάρματα» αλλά άνθρωποι της διπλανής πόρτας που προσπαθούν να επιβιώσουν. Γιατρός δεν δήλωσε εισόδημα 500.000 ευρώ, συνταξιούχος είχε κρύψει εισόδημα 2,6 εκατ. ευρώ, δικηγόρος δεν έκοψε αποδείξεις 85.000 ευρώ. Μερικές από τις περιπτώσεις αυτές είναι πραγματικές και αναμφισβήτητες, άλλες προκύπτουν από μάλλον αυθαίρετη εκτίμηση υπηρεσιών και όλες οι υποθέσεις θα απασχολήσουν φορολογουμένους και υπηρεσίες, πολλά χρόνια. Μετά; Κάποια στιγμή, στα ψιλά γράμματα εφημερίδων θα υπάρχει μια δημοσίευση που λίγοι θα έχουν προσέξει. Οπως αυτή: Η Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνει ότι την 1η Δεκεμβρίου 2017, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο των οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση ανερχόταν σε 99,79 δισ. ευρώ και από αυτά έχουν χαρακτηριστεί ως «ανεπίδεκτα είσπραξης» τα 12,50 δισ. ευρώ. Προφανώς, η «φορολογική διοίκηση» δεν μπορεί να χαρακτηρίζει «ανεπίδεκτα είσπραξης» όσα πραγματικά είναι γιατί θα μειωθούν απότομα οι απαιτήσεις και θα αυξηθούν τα ελλείμματα. Οι πολίτες κάνουν ότι πληρώνουν φόρους και η διοίκηση παριστάνει ότι εισπράττει. Ολοι ευχαριστημένοι. Ακόμα και οι δανειστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή