Πρώτος γύρος προεδρικών εκλογών στην Κύπρο – Τα σενάρια και οι προκλήσεις για τον νικητή

Πρώτος γύρος προεδρικών εκλογών στην Κύπρο – Τα σενάρια και οι προκλήσεις για τον νικητή

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιξαν στις 07:00 το πρωί ώρα Ελλάδας οι κάλπες για για τις 13ες προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία, από τις οποίες θα αναδειχθεί ο 8ος Πρόεδρος στην 58χρονη ιστορία της. Οι κάλπες θα κλείσουν στις έξι το απόγευμα και μισή ώρα μετά θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί μεταξύ 20:30 και 21:00 ώρα Ελλάδος.

Στις δώδεκα το μεσημέρι τα ποσοστά προσέλευσης είχαν ως εξής: Λευκωσία 34,2%, Λεμεσός 26,1%, Αμμόχωστος 28,2%, Λάρνακα 28,5%, Πάφος 33%, Εξωτερικό 18%.

Στις Προεδρικές του 2013 τα αντίστοιχα ποσοστά προσέλευσης ήταν: Λευκωσία 39%, Λεμεσός 39,5%, Αμμόχωστος 37,9%, Λάρνακα 42,4%, Πάφος 37%, Εξωτερικό 16%.

Το ανώτατο αξίωμα διεκδικούν εννέα υποψήφιοι, οι οποίοι είναι οι: Ο νυν Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, που υποστηρίζεται από το ΔΗΣΥ, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, που υποστηρίζεται από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, το Κίνημα Οικολόγων και το Κίνημα Αλληλεγγύη, ο Σταύρος Μαλάς που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, ο Μιχάλης Μηνά πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης (ΟΑΔ), ο Χάρης Αριστείδου, ο Ανδρέας Ευστρατίου και ο Χριστάκης Καπηλιώτης.

Εάν ουδείς από τους υποψηφίους καταφέρει να συγκεντρώσει 50% συν μία ψήφο, θα υπάρξει επαναληπτική ψηφοφορία τη ερχόμενη Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου. Αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο, γι΄αυτό και η προσοχή πολιτών, υποψηφίων και κομμάτων επικεντρώνεται ήδη στον β΄γύρο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας, η προσοχή είναι στραμμένη στη μάχη που δίνεται για το δεύτερο εισιτήριο για τον β' γύρο μεταξύ του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Σταύρου Μαλά. Η διαφορά των δύο βρισκόταν στα όρια του στατιστικού λάθους. Ο Νίκος Αναστασιάδης, αν επαληθευθούν όλες οι δημοσκοπήσεις, περνά άνετα στον β΄γύρο.

Το Κυπριακό, τα ενεργειακά, τριμερείς- πολυμερείς συνεργασίες και η θέση της Κύπρου στο διεθνές προσκήνιο αποτελούν τα πολιτικά στοιχήματα που θα έχει ενώπιόν του ο Πρόεδρος που θα αναδειχθεί από τις εκλογές. Τα άλλα θέματα- προκλήσεις σχετίζονται με την οικονομία και είναι εξίσου σημαντικά στη παρούσα χρονική συγκυρία, αφού ο νέος Πρόεδρος και η κυβέρνησή του θα κληθούν να διαχειριστούν μια «καυτή πατάτα» για τιθάσευση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, το ολικό «λίφτινγκ» του τραπεζικού συστήματος, την κρίσιμη πτυχή της μεταρρύθμισης του δημοσίου, τη διαχείριση του μνημονιακού προαπαιτούμενου της ιδιωτικοποιήσης ημικρατικών οργανισμών, την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) και άλλα.

Ο προεδρεύων κάθε εκλογικού κέντρου μπορεί να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας, εάν παραστεί ανάγκη, το αργότερο μέχρι τις 9 το βράδυ, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν εκλογείς, οι οποίοι δεν προσήλθαν εγκαίρως για να ψηφίσουν.

Με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα εξόδου από την κάλπη. Δικαίωμα ψήφου έχουν 550.876 πολίτες, περιλαμβανομένων 283 εγκλωβισμένων και 657 Τουρκοκυπρίων.

Στην Κύπρο θα λειτουργήσουν συνολικά 1.084 εκλογικά κέντρα, ενώ 38 θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό, όπου οι εκλογείς ανέρχονται στις 11.683.

Αναμένεται να είναι περιορισμένη η προσέλευση στις κάλπες σε σύγκριση με την προηγούμενη προεδρική εκλογή, με την αποχή να είναι πιο κάτω από τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2016 και των ευρωεκλογών.

Το κόστος των προεδρικών εκλογών ανέρχεται σε 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τα εκλογικά κέντρα και η κατανομή των εκλογέων, κατά περιοχή, έχουν ως ακολούθως: Λευκωσία: 410 εκλογικά κέντρα και 213.033 εκλογείς, Λεμεσός: 305 και 152.115, Λάρνακα: 181 και 92.795, Πάφος: 134 και 49.765, Αμμόχωστος: 54 και 31.485 και Εξωτερικό: 38 και 11.683, δηλαδή σύνολο 1.122 κέντρα και 550.876 εκλογείς.

Οι εκλογείς πρέπει να έχουν μαζί τους το εκλογικό τους βιβλιάριο ή το δελτίο ταυτότητάς τους και να είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του εκλογικού κέντρου.

Ο εκλογέας δικαιούται να ψηφίσει έναν μόνο υποψήφιο. Το λευκό ψηφοδέλτιο είναι άκυρο και δεν λαμβάνεται υπόψη κατά την καταμέτρηση των ψήφων.

Στο εξωτερικό θα λειτουργήσουν 38 εκλογικά κέντρα στην Αθήνα, τον Βόλο, το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Κομοτηνή, τη Λάρισα, την Πάτρα, το Ρέθυμνο, τη Γλασκώβη, το Λονδίνο, το Λιντς, το Μάντσεστερ, το Μπέρμιγχαμ, το Μπρίστολ, το Βερολίνο, τη Βιέννη, τις Βρυξέλλες, τη Μάναμα, τη Νέα Υόρκη, το Ντουμπάι, τη Ντόχα, το Παρίσι, την Πράγα, το Ριάντ, τη Σόφια, τη Στοκχόλμη και τη Χάγη.

Η διενέργεια δημοσκοπήσεων εξόδου κάλπης (exit poll) δεν απαγορεύεται από τον νόμο, ωστόσο απαγορεύεται η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους πριν την ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Εκλογών ότι έχουν κλείσει κανονικά οι κάλπες σε όλα τα εκλογικά κέντρα.

Η εγκατάσταση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε ειδική συνεδρίαση, στις 28 Φεβρουαρίου, κατά την οποία λήγει ταυτόχρονα η θητεία του απερχόμενου Προέδρου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Καθημερινή Κύπρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή