Κύπρος: Πρωτιά Αναστασιάδη και μεγάλη αποχή στις Προεδρικές εκλογές

Κύπρος: Πρωτιά Αναστασιάδη και μεγάλη αποχή στις Προεδρικές εκλογές

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βάσει των δημοσκοπήσεων, των συζητήσεων σε προσκήνιο και παρασκήνιο όλο τον προηγούμενο διάστημα και μέχρι την Κυριακή των εκλογών, δύο ήταν τα βασικά ερωτήματα. Πρώτον, ποιος εκ των Σταύρου Μαλά και Νικόλα Παπαδόπουλου θα περνούσε στον δεύτερο γύρο και πού θα κυμαινόταν το ποσοστό της αποχής. Τελικά, δεύτερος έκοψε το νήμα ο Σταύρος Μαλάς και το ποσοστό της αποχής μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλεί εφόσον έφτασε το 28,1%. Η εκλογική διαδικασία κύλησε, εκτός ορισμένων απρόοπτων, σε ήπιους τόνους με όλους τους υποψηφίους να κάνουν έκκληση στον κόσμο για συμμετοχή αλλά και όταν το απόγευμα της Κυριακής φαινόταν πως τα ποσοστά προσέλευσης δεν ήταν ικανοποιητικά, έκαναν την εμφάνισή τους και SMS από επιτελεία που καλούσαν τον κόσμο να ψηφίσει.

Πριν και μετά το exit poll

Η αγωνία κορυφώθηκε στις 6 παρά πέντε το απόγευμα της Κυριακής, με τους πέντε βασικούς υποψήφιους να «ζουν» διαφορετικά τα όσα αναμένονταν ενόψει των exit polls. Η δημοσιοποίησή τους και η έναρξη αυτού του κύκλου των συζητήσεων, έδωσε το στίγμα της βραδιάς. Η πρωτιά Αναστασιάδη, μετέδωσε το συναίσθημα της νίκης και της σιγουριάς για την επικράτηση στο επιτελείο του όταν την ίδια ώρα στο Προεδρικό επικρατούσε ηρεμία σε όλους τους τόνους, με στελέχη της κυβέρνησης που βρέθηκαν εκεί από νωρίς το απόγευμα, να μην προβαίνουν σε πηχυαίες δηλώσεις.

«Το πρώτο βήμα έγινε» σχολίαζαν με νόημα, χωρίς να μπαίνουν σε λεπτομέρειες θεωρώντας πως ήταν χρονικά νωρίς για τα όποια σενάρια και για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που είτε τελικά περνούσε ο Σταύρος Μαλάς είτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος στον δεύτερο γύρο. Η συζήτηση δεν έλειψε γύρω και από το πόσο μέσα ή έξω έπεσαν τα exit polls τα οποία επιβεβαιώθηκαν στη σειρά κατάταξης των υποψηφίων προέδρων και στο ποιοι εξασφαλίζουν το εισιτήριο για τον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών, όχι στα ποσοστά εφόσον εκεί υπήρχε μεγάλη απόκλιση. Την ίδια ώρα, στο επιτελείο Μαλά υπήρχε μια πρώτη αντίδραση μεγάλης ικανοποίησης για τα αποτελέσματα των Exit Polls, ωστόσο, οι παραστάσεις ως και νίκης για το αποτέλεσμα, ήρθαν όταν πια ξεκαθάρισε το σκηνικό απέναντι στον Νικόλα Παπαδόπουλο. Στελέχη του επιτελείου του τελευταίου δε, μετέφεραν λίγο μετά τα Exit Polls ένα κλίμα αισιοδοξίας παρά το γεγονός ότι εμφανιζόταν τρίτος.

Η καταμέτρηση

Το χρονικό περιθώριο που φάνηκε προς στιγμήν να αντιστρέφει την κατάσταση, όπως διαμορφωνόταν μέσα από τα exit polls για τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ήταν στην αρχή της καταμέτρησης όταν και κρατούσε ένα προβάδισμα, αλλά βραχείας κεφαλής από τον Σταύρο Μαλά. Κάτι που όμως δεν είχε συνέχεια, καθώς η καταμέτρηση που προχωρούσε με γοργούς ρυθμούς, έδινε σε κάθε νέα είσοδο στοιχείων σαφές προβάδισμα στον Σταύρο Μαλά, που παγιώθηκε σχεδόν μια ώρα πριν να κλείσουν οι κάλπες. Τα νέα είχαν ήδη φτάσει στο επιτελείο του τελευταίου οπότε και άρχισε η προσέλευση φίλων του υποψηφίου αλλά και του ΑΚΕΛ, ενώ στο επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλο ήταν ελάχιστη η προσέλευση στελεχών και οι σχετικές τοποθετήσεις για το αποτέλεσμα γίνονταν είτε μέσω τηλεόρασης ή κοινωνικών δικτύων.

Ακριβώς αντίθετη ήταν η εικόνα στο επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη, όπου εκεί από τους πρώτους που βρέθηκε ήταν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα. Στελέχη και υπουργοί της κυβέρνησης την ίδια ώρα είχαν μοιραστεί σε επιτελείο και Προεδρικό εν αναμονή του τελικού αποτελέσματος, με τις πληροφορίες όμως και τις αντιδράσεις να παραμένουν μέχρι και τις 8 το βράδυ σχεδόν, σε ήπιους τόνους. Τότε ακούστηκε για πρώτη φορά το επιχείρημα περί «ισχυρής εντολής», μιάμιση σχεδόν ώρα πριν το επαναλάβει στην ομιλία του και ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης.

Μία ήττα δύο νίκες

Η πρωτιά Αναστασιάδη στην πρώτη Κυριακή των εκλογών έφερε ικανοποίηση, ωστόσο, η λέξη κλειδί στο Προεδρικό ήταν ο εφησυχασμός. «Δεν πρέπει να επαναπαυτούμε» επαναλάμβαναν στελέχη που αξιολογούσαν το 35,5%, που έλαβε ο Νίκος Αναστασιάδης, παρά και τις περί του μεγαλύτερου ποσοστού αντίθετες πληροφορίες (δημοσκοπικά μέσω κυλιόμενων) που κυκλοφορούσαν μέχρι και πριν από την κάλπη.

Εξέφραζαν, ωστόσο, την πεποίθηση πως τη δεύτερη Κυριακή η μάχη θα κριθεί υπέρ του Προέδρου, πέραν του αν τελικά απέναντί του θα είναι ο Σταύρος Μαλάς. Εκείνο που μένει να διαφανεί είναι αν θα επιβεβαιωθούν τα παρασκηνιακά σενάρια που ήθελαν τον τελευταίο για αντίπαλο του Αναστασιάδη, σε σύγκριση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Η στόχευση, ωστόσο, φαίνεται να παραμένει το να υπάρξει συναίνεση εκ μέρους του Νίκου Αναστασιάδη για την ερχόμενη Κυριακή, με σκοπό «τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση γύρω από μια πολυσυλλεκτική υποψηφιότητα όπως είναι αυτή του Αναστασιάδη» όπως είπαν στελέχη στην «Κ». Δεν είναι άσχετη προς αυτή τη κατεύθυνση η δήλωση – κάλεσμα του Προέδρου της Δημοκρατίας πως είναι ανοικτός για κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής. Μήνυμα που απευθύνεται σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους στα δυσαρεστημένα στελέχη του ενδιάμεσου.

Στο επιτελείο του Σταύρου Μαλά την ίδια ώρα του τόνους όρισε για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού που δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα. Ένα αποστέλεσμα που μπορεί να θεωρηθεί και ως προσωπική δικαίωση του Άντρου Κυπριανού, και η οποία φέρνει μια σχετική ηρεμία μετά απο χρόνια στην Εζεκία Παπαιωάννου, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος στον δέυτερο γύρο.

Εκείνο που πολιτικά πάντως, μοιάζει να ξεπερνά για την ώρα τις εξελίξεις και τις κινήσεις των Αναστασιάδη-Μαλά είναι το τι θα κάνει το ΔΗΚΟ, που αντιμετώπισε μια οδυνηρή ήττα με τα πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα ήδη να έχουν πέσει στο τραπέζι, μετά και τη μη πολωτική τοποθέτηση του Νικόλα Παπαδόπουλου κατά την τοποθέτησή του, και παρά την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή