Καταστροφή αρχαίου ναού στο Αφρίν μετά τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές (Φωτογραφίες)

Καταστροφή αρχαίου ναού στο Αφρίν μετά τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές (Φωτογραφίες)

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές ζημιές στον αρχαίο ναό Ain Dara στην περιοχή του Αφρίν προκάλεσαν σήμερα οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο επικαλείται την συριακή κυβέρνηση και αναδημοσιεύει φωτογραφίες από τα ερείπια. 

O ναός που χρονολογείται από το 1300 π.Χ. έως το 740 π.Χ. έχει πληγεί σημαντικά, καθώς περίπου το 60% του ναού έχει καταστραφεί ολοσχερώς, αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Καταστροφή αρχαίου ναού στο Αφρίν μετά τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές (Φωτογραφίες)-1

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Συρίας καταγγέλλει την επίθεση λέγοντας ότι «αντικατοπτρίζει το μίσος και τη βαρβαρότητα του τουρκικού καθεστώτος κατά της συριακής ταυτότητας και κατά του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος του συριακού λαού».

Καταστροφή αρχαίου ναού στο Αφρίν μετά τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές (Φωτογραφίες)-2

Ο πρώην επικεφαλής των αρχαιοτήτων Μααμόν Αμπντούλ Κάριμ δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι ο ναός ήταν γνωστός για τα «εξαιρετικά» κολοσσιαία λιοντάρια από βασάλτη (πέτρωμα).

Ακόμη, όπως επισημαίνει το Συριακό Παρατήριο, τουλάχιστον 51 άμαχοι που ζούσαν στο Αφρίν έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης στις 20 Ιανουαρίου εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία θεωρείται «τρομοκρατική» από την Αγκυρα, αλλά υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ ως πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

Δεκάδες μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής και αντάρτες έχουν σκοτωθεί στις επιχειρήσεις μαζί με επτά Τούρκους στρατιώτες, όπως αναφέρει το BBC.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή