Αρθρο Τσαβούσογλου στους NYT: Η Τουρκία αξίζει τον σεβασμό και την υποστήριξη των ΗΠΑ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας

Αρθρο Τσαβούσογλου στους NYT: Η Τουρκία αξίζει τον σεβασμό και την υποστήριξη των ΗΠΑ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άρθρο του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Mevlüt Çavuşoğlu, με τίτλο "Η Αμερική επέλεξε τον λάθος εταίρο", το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «The New York Times» στις 28 Ιανουαρίου 2018.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με τη Μέση Ανατολή με συμφέροντα, αλλά η Τουρκία μοιράζεται περίπου 800 μίλια σύνορα μόνο με τη Συρία και το Ιράκ. Σε αυτή τη γεωγραφία και πέρα από αυτήν, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται το στόχο της συντριβής των τρομοκρατικών οργανώσεων που απειλούν τα έθνη μας. Ο Daesh (ή το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος) ήταν ο κοινός εχθρός μας και η νίκη ενάντια στην ομάδα αυτή δεν θα ήταν εφικτή δίχως την ενεργή συμβολή της Τουρκίας.

Οι συνεισφορές αυτές συνεχίζονται, παρόλο που η ομάδα αυτή έχει ηττηθεί στρατιωτικά τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία. Ο Τουρκικός στρατός ήταν ζωτικής σημασίας στην απελευθέρωση από τη Daesh της βόρειας Συριακής πόλης του Jarabulus το 2016. Η Τουρκία προφυλάκισε πάνω από 10.000 μέλη της Daesh και της θυγατρικής της, της Αλ Κάιντα (Qaeda) και απέλασε περίπου 5.800 τρομοκράτες, ενώ αρνήθηκε την είσοδο σε περισσότερους από 4.000 ύποπτους ταξιδιώτες.

Η Daesh έχει χάσει τον εδαφικό έλεγχο στη Συρία και το Ιράκ, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί την ικανότητα της να προκαλέσει φρίκη. Οι Τουρκικές αρχές πραγματοποίησαν πρόσφατα επιχειρήσεις κατά των πυρήνων της Daesh και κατέστρεψαν τις προσπάθειές της για αναδιοργάνωση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι μας έχουν πει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να παραμείνουν αφοσιωμένες και χρειάζονται επίγειες δυνάμεις στην Συρία για να αποτρέψουν την ανασυγκρότηση της Daesh. Όμως η καταπολέμηση με την Daesh δεν μπορεί και δεν πρέπει να σημαίνει ότι δεν θα πολεμήσουμε άλλες τρομοκρατικές ομάδες στην περιοχή μας, οι οποίες απειλούν τη χώρα μας και την ασφάλεια των πολιτών μας.

Σε αυτόν τον πόλεμο δημιουργήθηκε μια αδιέξοδος μεταξύ μας, λόγω της επιλογής των τοπικών εταίρων από τις Ηνωμένες Πολιτείες: μια ομάδα την οποία η ίδια η Αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση. Οι αυτοαποκαλούμενοι Μονάδες Προστασίας του Λαού ή η Y.P.G., είναι απλώς η παράνομη τρομοκρατική οργάνωση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος με άλλο όνομα.

Οι ομάδες έχουν υιοθετήσει διαφορετικά ονόματα και έχουν αναπτύξει περίπλοκες δομές, αλλά αυτό δεν κρύβει την πραγματικότητά τους. Διοικούνται από τα ίδια στελέχη, εκπαιδεύονται στα ίδια στρατόπεδα, μοιράζονται οργανωτικές και στρατιωτικές δομές και χρησιμοποιούν τα ίδια μέσα προπαγάνδας και οικονομικούς πόρους. Το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, ή το Ρ.Κ.Κ., διευθύνει την Y.P.G., και οι βομβιστές αυτοκτονίας του P.K.K. εκπαιδεύονται στα στρατόπεδα της Y.P.G. στη Συρία.

Προς απογοήτευσή μας, οι τρομοκράτες της Y.P.G./P.K.K. στα σύνορά μας με το Ιράκ και την Συρία χρησιμοποιούν όπλα και εκπαίδευση που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Τα όπλα που έχουν κατασχέσει οι δυνάμεις ασφαλείας μας από τους τρομοκράτες του P.K.K. έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά τόσο στον αριθμό όσο και στην ποιότητα.

Ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ που οπλίζει μια τρομοκρατική οργάνωση, η οποία επιτίθεται σε έναν άλλο σύμμαχο του ΝΑΤΟ, είναι μια θεμελιώδης παραβίαση όλων όσων αντιπροσωπεύει ο Οργανισμός. Είναι μια πολιτική ανωμαλία η οποία πρέπει να διορθωθεί.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δουν τις ζημίες που  επιφέρει αυτή η πολιτική στην αξιοπιστία της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και θα την διορθώσουν, θέτοντας πρώτα τους συμμάχους και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά της. Η Αμερικανική εξάρτηση από τις Μονάδες Προστασίας του Λαού είναι ένα αυτό-επιβαλλόμενο λάθος, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη έναν ικανό εταίρο στην Τουρκία.

Η Τουρκία, ωστόσο, δεν έχει το περιθώριο να περιμένει για ενδεχόμενες και αναπόφευκτες διορθώσεις. Η ενασχόληση με τις ανησυχίες της Τουρκίας που έχει για την ασφάλειά της μόνο στα λόγια, δεν απομακρύνουν τις εν λόγω απειλές και κινδύνους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Τουρκικές αρχές κατέγραψαν αύξηση των απειλών που έθεσε η Υ.P.G. και η Daesh από τα στρατόπεδα στη Συρία. Οι τρομοκράτες στην περιοχή της Αφρίν στη Συρία, απειλούν τις ζωές και την περιουσία τόσο των κατοίκων της περιοχής όσο και των Τούρκων κατά μήκος των συνόρων.

Έπρεπε να δράσουμε και έτσι η Τουρκία ξεκίνησε την Επιχείρηση Κλαδί Ελιάς ενάντια στους τρομοκράτες στην πόλη Αφρίν.

Η επιχείρηση έχει σαφή στόχο: να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων μας και να εξουδετερώσει τους τρομοκράτες στην πόλη Αφρίν. Η επιχείρηση διεξάγεται βάσει του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με το δικαίωμά μας για αυτοάμυνα. Οι στόχοι είναι οι τρομοκράτες, τα καταφύγιά τους, τα όπλα τους και η σχετική υποδομή τους. Ο Τουρκικός στρατός ενεργεί με τη μέγιστη δυνατή προφύλαξη για να αποφευχθεί ο τραυματισμός των αμάχων.

Έχουμε ήδη εντείνει τις ανθρωπιστικές μας προσπάθειες ουσιαστικά, δημιουργώντας στρατόπεδα προκειμένου να βοηθήσουμε τους αμάχους που εγκαταλείπουν την πόλη Αφρίν. Έχουμε ήδη φιλοξενήσει πάνω από τρία εκατομμύρια Σύριους, και οι Τουρκικές ανθρωπιστικές οργανώσεις βοηθούν εκείνους που χρειάζονται την υποστήριξή μας.

Η Τουρκία θα συνεχίσει την αποστολή μέχρι να εξοντωθούν οι τρομοκράτες. Η Τουρκία δεν θα συναινέσει στη δημιουργία αποσχιστικών θυλάκων ή ασφαλών καταφυγίων τρομοκρατών που απειλούν την εθνική της ασφάλεια και είναι αντίθετες με τη βούληση του Συριακού λαού.

Η Τουρκία έχει ήδη δραστηριοποιηθεί σε όλες τις πολιτικές διαδικασίες που επιδιώκουν την επίλυση του προβλήματος στη Συρία. Η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας αποτελεί βασικό στοιχείο των ειρηνευτικών προσπαθειών. Η εκκαθάριση των τρομοκρατών σημαίνει άνοιγμα χώρου για ειρήνη.

Επιδιώκουμε ένα μέλλον χωρίς τρομοκρατικές οντότητες, που υποβαθμίζει τους γείτονες,  χωρίς πολέμους και ανθρωπιστικές καταστροφές στην περιοχή μας. Η Τουρκία αξίζει τον σεβασμό και την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτόν τον ουσιαστικό αγώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή