Η κυβέρνηση διαψεύδει μέσω του ΓΕΝ για Ιμια

Η κυβέρνηση διαψεύδει μέσω του ΓΕΝ για Ιμια

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα όσα αναφέρονται στα τουρκικά ΜΜΕ δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ), διαψεύδοντας ουσιαστικά την εκδοχή της Αγκυρας για όσα συνέβησαν την Κυριακή κατά τη ρίψη στεφάνου από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων όπου σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 1996 οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) Παναγιώτης Βλαχάκος, Χριστόδουλος Καραθανάσης και Εκτορας Γιαλοψός.

Ο κ. Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΝ Νίκος Τσούνης επέβαιναν στην κανονιοφόρο «Νικηφόρος», η οποία έπλευσε στο σημείο όπου έχει καταγραφεί το στίγμα πτώσης του ελικοπτέρου που μετέφερε τους τρεις αξιωματικούς του Π.Ν. Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα διακρίνονται τρία τουρκικά πλοία και ένα ελικόπτερο, να στέκονται μπροστά από τα Ιμια. Οπως αναφέρει το ΓΕΝ, «τα τουρκικά πλοία KAS και SG81, παραβιάζοντας εθνική χωρική θάλασσα, αποπειράθηκαν να παρεμποδίσουν την προσέγγιση της κανονιοφόρου στο στίγμα πτώσης του ελικοπτέρου. Με κατάλληλους χειρισμούς, η κανονιοφόρος “Νικηφόρος” προσέγγισε στο προκαθορισμένο σημείο».

Η εκδοχή την οποία διαψεύδει το ΓΕΝ είναι εκείνη που από χθες διακινείται στα τουρκικά ΜΜΕ, περί αποτροπής της προσέγγισης των ελληνικών πλοίων, λόγω της παρουσίας των πολεμικών της γείτονος.

Από το βίντεο που διέρρευσε από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας, διακρίνεται η ανταλλαγή μηνυμάτων ανάμεσα στη γέφυρα της ελληνικής κανονιοφόρου και το πλήρωμα της τουρκικής ακταιωρού. Πρόκειται για τυπικού χαρακτήρα μηνύματα, τα οποία κοινοποιούνται δι’ ασυρμάτου από τον σηματονόμο στη γέφυρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή