Γερμανία: Προς συμφωνία για την οικογενειακή επανένωση

Γερμανία: Προς συμφωνία για την οικογενειακή επανένωση

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Κοντά σε συμφωνία για το προσφυγικό βρίσκονται οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Χριστιανοδημοκράτες, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Μάλου Ντρέιερ. Το σκέλος αυτό των διαπραγματεύσεων παρακολουθείται με έκδηλη αγωνία από δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που επιδιώκουν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους στη Γερμανία. «Βρισκόμαστε στα τελικά στάδια», δήλωσε η Ντρέιερ στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk, ενώ αντιθέτως, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της βαυαρικής CSU, Αλεξάντερ Ντόμπριντ δήλωσε ότι δεν υπάρχει προοπτική λύσης, γιατί «δεν θα βγούμε από τις διαπραγματεύσεις με επιπλέον μετανάστες».

Στο προσχέδιο διαπραγματεύσεων είχε συμφωνηθεί ότι μέσα από τη διαδικασία της οικογενειακής επανένωσης θα φθάνουν στη Γερμανία το πολύ 1.000 γυναικόπαιδα τον μήνα, αριθμός που σημαίνει ότι κάποιες οικογένειες προσφύγων θα ζήσουν χωριστά για τα επόμενα 10 χρόνια. Ο ρυθμός αυτός κρίθηκε μη ικανοποιητικός από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει αισιοδοξία ότι θα επιλυθεί το ζήτημα σύντομα έχει να κάνει με τις κοινοβουλευτικές προθεσμίες για την παράταση της ρύθμισης που διέπει τις επανενώσεις οικογενειών. Πιο συγκεκριμένα, πέρυσι η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην υπάρξει καμία επανένωση ώς τον Μάρτιο του 2018 για όσους λαμβάνουν «συμπληρωματική προστασία» (όχι πλήρες καθεστώς ασύλου). Οι Σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζουν ότι δεν θα ψηφίσουν τη διάδοχη διάταξη στη Βουλή, αν δεν υπάρξει συμφωνία για το νέο καθεστώς.

«Οταν περπατώ στον δρόμο και βλέπω οικογένειες νιώθω υπάνθρωπος», είπε στους F.T. ο 33χρονος Σύρος Μοχάμεντ Μαλάκ, που βρίσκεται στη Γερμανία από το 2015. Ο Μαλάκ έχει αποστηθίσει στα γερμανικά το άρθρο 6 του συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο ο γάμος και η οικογένεια προστατεύονται από το κράτος. «Είναι δικοί τους νόμοι και πρέπει να τους τηρήσουν», λέει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή