Στο φως η αμερικανική «Αναφορά Κρεμλίνου»

Στο φως η αμερικανική «Αναφορά Κρεμλίνου»

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόπειρα επηρεασμού των ρωσικών προεδρικών εκλογών του Μαρτίου χαρακτηρίζεται από το Κρεμλίνο η επικείμενη δημοσιοποίηση της αμερικανικής «Αναφοράς Κρεμλίνου», σύμφωνα με τον Ρώσο εκπρόσωπο Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ. Χθες, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επρόκειτο να οριστικοποιήσει και να καταθέσει στο Κογκρέσο τη μαύρη λίστα με ονόματα πολιτικών και μεγαλοεπιχειρηματιών, όπου θα αναλύει την ύπαρξη διασυνδέσεων των προσώπων αυτών με τη ρωσική κυβέρνηση. Η λίστα δεν αναμένεται να περιέχει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ωστόσο οι ΗΠΑ θα μπορούν να επιβάλουν ποινές σε ιδιώτες και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας και της οικονομίας. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η δημοσίευση της λίστας δεν σημαίνει τίποτα και δεν αποτελεί νέο κύμα κυρώσεων. Νομίζουμε πως πρόκειται για ευθεία και πασιφανή απόπειρα που συμπίπτει χρονικά με τις εκλογές, ώστε να τις επηρεάσει».

Ο Πεσκόφ αναφέρθηκε και στον Αλεξέι Ναβάλνι, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, που είχε τεθεί υπό ολιγόωρη αστυνομική κράτηση την Κυριακή. Ο Ναβάλνι δεν αποτελεί, κατά τον Πεσκόφ, πολιτική απειλή για τον Πούτιν, τον οποίο χαρακτηρίζει τον «απόλυτο ηγέτη κατά τη γνώμη των πολιτών».

Οι δημοσκοπήσεις αποδίδουν στον Πούτιν άνετο εκλογικό προβάδισμα, ενώ ο Πεσκόφ τονίζει πως δεν υπάρχει κανείς που θα μπορούσε να συναγωνιστεί τον Ρώσο πρόεδρο. Παρά ταύτα, το Κρεμλίνο έχει θορυβηθεί από την απήχηση που έχει ο Ναβάλνι κυρίως σε νεότερους ψηφοφόρους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπενθυμίζεται πως ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης δεν επιτρέπεται, λόγω δικαστικής απαγόρευσης, να κατέβει στις εκλογές, τις οποίες έχει αποκαλέσει «προδιαγεγραμμένες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή