ΕΦΚΑ: Παροχές μητρότητας και για υιοθεσίες

ΕΦΚΑ: Παροχές μητρότητας και για υιοθεσίες

39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επέκταση των παροχών μητρότητας στις γυναίκες που υιοθετούν τέκνο, όπως και στις παρένθετες, αλλά και στις τεκμαιρόμενες (αυτές που αποκτούν τέκνο) μητέρες, προβλέπει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, με την οποία ενεργοποιείται πρόσφατη διάταξη νόμου.

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι το επίδομα μητρότητας που χορηγείται στις αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες, επιτρέποντας την προσωρινή διακοπή του επαγγέλματός τους, λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, για χρονικό διάστημα 14 εβδομάδων, επεκτείνεται στις κυοφορούσες (φέρουσες/παρένθετες) γυναίκες και στις τεκμαιρόμενες (αποκτώσες) αυτοαπασχολούμενες μητέρες του άρθρου 1464 του αστικού κώδικα, καθώς και στις αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες που υιοθετούν τέκνο, ηλικίας έως δύο ετών.

Για την απόδοση του παραπάνω επιδόματος, απαιτείται επιπλέον η προσκόμιση της δικαστικής άδειας παρένθετης μητρότητας και η ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου.

Στην περίπτωση υιοθεσίας, απαιτείται η προσκόμιση της τελεσίδικης δικαστικής πράξης υιοθεσίας και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή