Χαμηλότερη φορολογία για ακίνητα υπόσχεται η Ν.Δ.

Χαμηλότερη φορολογία για ακίνητα υπόσχεται η Ν.Δ.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάγια δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός περιόδου δύο ετών, όπως επίσης και η πλήρης εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές, προκειμένου ο φόρος ακίνητης περιουσίας να περιοριστεί στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή πλησίον του μέσου όρου των ανεπτυγμένων οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΟΣΑ. Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Κυρ. Μητσοτάκης, με μήνυμα το οποίο μετέφερε στο 35ο πανελλήνιο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο κτίριο της Παλιάς Βουλής.

Ακόμα σημαντικότερη κρίνεται η πρόθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσφέρει οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για την τόνωση των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων, στοχεύοντας μεταξύ άλλων και στην αγορά ακινήτων από συνταξιούχους των χωρών της βόρειας Ευρώπης, κάτι που ήδη συμβαίνει στην Πορτογαλία και την Κύπρο.

Παράλληλα, δεσμεύθηκε για την παροχή έκπτωσης 40%-50% για όλες τις εργασίες που αφορούν την πλήρη ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υφιστάμενων ακινήτων. Αυτή θα γίνεται μέσω της χορήγησης έκπτωσης φόρου, η οποία θα αποσβέννυται με οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ στα επόμενα τρία χρόνια από την εκτέλεση των εργασιών.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Στρ.Παραδιάς, προειδοποίησε πως τυχόν μετατροπή του ΕΝΦΙΑ σε ΦΑΠ, όπως φαίνεται να σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, θα δώσει τη χαριστική βολή όχι μόνο στη μεγάλη αλλά κυρίως στη μεσαία ιδιοκτησία και θα εκθέσει χιλιάδες φορολογουμένους σε αστικούς και ποινικούς κινδύνους (λόγω αδυναμίας πληρωμής).

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, με την οποία δίνεται παράταση τριών μηνών για τη διόρθωση λαθών που έχουν γίνει στο κτηματολόγιο, σε περιοχές που είχαν οριστικοποιηθεί οι κτηματογραφήσεις, ο κ. Παραδιάς χαρακτήρισε ανεπαρκέστατη τη ρύθμιση και επεσήμανε την ανάγκη να οριστεί 20ετής προθεσμία για τη διόρθωση σφαλμάτων εις βάρος των πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή