ΚΟΣΜΟΣ

Διευθυντής CIA: Η Κίνα είναι τόσο μεγάλη απειλή για τις ΗΠΑ όσο και η Ρωσία

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η Κίνα αποτελεί τόσο μεγάλη «απειλή» για τις ΗΠΑ όσο και η Ρωσία, δήλωσε ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), Μάικ Πομπέο στο βρετανικό δίκτυο του BBC. Σύμφωνα με τον Πομπέο, οι κινεζικές προσπάθειες να ασκήσουν επιρροή στη Δύση είναι εξίσου ανησυχητικές με τις ρωσικές προσπάθειες, αν όχι περισσότερο. 

Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει ο διευθυντής της CIA, «αν συγκρίνουμε τις οικονομίες των δύο χωρών», η Κίνα έχει «πολύ μεγαλύτερο αντίκρισμα» από την Ρωσία για να ολοκληρώσει τις «συγκαλυμμένες» δραστηριότητες επιρροής. Στον απόηχο των κατηγοριών για ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, ο Πομπέο ανέφερε επίσης ότι αναμένει από την Ρωσία να «στοχεύσει» ξανά την χώρα και θα προασπαθήσει να επηρεάσει στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018. 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα φέτος ο πρώην αξιωματούχος της CIA, Τζέρι Τσούν Γινγκ Λι συνελήφθη καθώς στην κατοχή του βρέθηκαν απόρρητες πληροφορίες που φέρεται να συνδέονται με τη διάλυση επιχειρήσεων κατασκοπείας της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών στην Κίνα μετά από διαρροές. Οπως υπογραμμίζεται στο σχετικό άρθρο του BBC, περίπου δύο χρόνια πριν την σύλληψή του, περίπου 20 πληροφοριοδότες σκοτώθηκαν ή φυλακίστηκαν, γεγονός που αποτελεί μια από τις πιο «μεγαλειώδεις αποτυχίες» της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών τα τελευταία χρόνια. 

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δεν γνώριζαν τότε αν έπρεπε να επιρρίψουν ευθύνες «στον κατάσκοπο ή σε διαρροή-υποκλοπή πληροφοριών μέσω κυβερνοεπίθεσης (data hack)». 

Στο πλαίσιο αυτό, ο διευθυντής της CIA είπε στο BBC ότι «όλες οι χώρες πρέπει να δράσουν συλλογικά ώστε να καταπολεμήσουν τις κινεζικές προσπάθειες να ασκήσουν επιρροή στη Δύση». «Βλέπουμε τις στοχευμένες προσπάθειες να κλαπούν αμερικανικές πληροφορίες, να εισχωρήσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες με κατασκόπους, με ανθρώπους που πρόκειται να δουλέψουν για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης εναντίον της Αμερικής», δήλωσε αιχμηρά στο BBC. 

Σε παρόμοια λογική είχε κινηθεί προ ημερών και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάττις, ο οποίος σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη τόνισε ότι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις, και όχι η τρομοκρατία βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, αποκαλύπτοντας τρόπον τινά μια νέα εθνική αμυντική στρατηγική, ψυχροπολεμικής λογικής. 

Επιμέλεια κειμένου: Εύα Τομαρά

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ