Τα ίχνη του Αφγανού «κούριερ»

Τα ίχνη του Αφγανού «κούριερ»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οργανωμένες δομές φιλοξενίας αλλοδαπών στην περιφέρεια και μία τουλάχιστον κατάληψη αναρχικών στο κέντρο της Αθήνας φέρεται να είχε επισκεφθεί στο παρελθόν ο Αφγανός που συνελήφθη το Σάββατο να μεταφέρει δεκάδες πυροκροτητές στο σακίδιό του. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στις υπηρεσίες ασφαλείας έχουν περιέλθει και αξιολογούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο αλλοδαπός είχε εντοπιστεί να επισκέπτεται καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών στη Βόρεια Ελλάδα και το Ανατολικό Αιγαίο. Στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψαν ενδείξεις για παρουσία του και σε κατάληψη αναρχικών στο κέντρο της Αθήνας. Η συγκεκριμένη κατάληψη είχε προσωρινά εκκενωθεί έπειτα από πρόσφατη, αιφνιδιαστική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Στο εσωτερικό της μονοκατοικίας οι αστυνομικοί είχαν βρει –μεταξύ άλλων– αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ατζέντες και ψηφιακά πειστήρια.

Ο ηλικίας περίπου 30 ετών Αφγανός συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου έπειτα από τυχαίο συμβάν. Αφού γευμάτισε στο εστιατόριο του Λυκαβηττού προσπάθησε να φύγει δίχως να πληρώσει τον λογαριασμό. Ακινητοποιήθηκε από τους υπαλλήλους του καταστήματος, που τον παρέδωσαν στο πλήρωμα περιπολικού της Αμεσης Δράσης. Μεταφέρθηκε στο Α.Τ. Εξαρχείων και ανακρίθηκε αρχικά από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, που έσπευσαν στο τμήμα της οδού Καλλιδρομίου. Αυτοί, με τη σειρά τους, κατέγραψαν τα αντικείμενα που είχε στο σακίδιό του και, λόγω του όγκου και της ιδιαιτερότητας των ευρημάτων, τον παρέδωσαν στους συνάδελφούς τους, της Αντιτρομοκρατικής.

Διαφορετικά στοιχεία

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., κατασχέθηκαν συνολικά 78 πυροκροτητές, δύο γκαζάκια, βραδύκαυστο φιτίλι, αναπτήρες και ένα στουπί. Σύμφωνα με αστυνομικούς, ο συλληφθείς ήταν ρακένδυτος, δεν μιλούσε ελληνικά (παρά μόνον ελάχιστα αγγλικά). Στην κατοχή του είχε ένα αίτημα χορήγησης ασύλου που είχε καταθέσει στην υπηρεσία ασύλου της Ξάνθης, ενώ στο παρελθόν φέρεται να έχει κατηγορηθεί τέσσερις φορές για παραβάσεις του νόμου «περί αλλοδαπών». Σε κάθε σύλληψή του δήλωνε διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας.

Το βράδυ του Σαββάτου, μετά την προσαγωγή του, στην ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου αναρτήθηκε κείμενο με την υπογραφή «συνέλευση κατειλημμένων προσφυγικών» όπου γινόταν αναφορά σε «προσαγωγή συντρόφου» και αφορούσε –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.– την υπόθεση του Αφγανού. Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξετάζουν το ενδεχόμενο ο αλλοδαπός να εκτελούσε χρέη «κούριερ» και να είχε αναλάβει να μεταφέρει έναντι αμοιβής τους πυροκροτητές για λογαριασμό ατόμου ή ατόμων που κινούνται στοn χώρο της παρανομίας. Αξιωματούχοι του μεγάρου της Κατεχάκη διευκρίνιζαν χθες στην «Κ» ότι από την έως τώρα έρευνα δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να τον συνδέουν με υποθέσεις τρομοκρατίας και άφηναν να εννοηθεί ότι έχει ανάμειξη σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών. Χθες οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, o οποίος τον παρέπεμψε στον ανακριτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή