Τραπεζοκαθίσματα: Τις ηλιόλουστες ημέρες ανθεί η παρανομία

Τραπεζοκαθίσματα: Τις ηλιόλουστες ημέρες ανθεί η παρανομία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φράση «σήμερα έχει ωραία ημέρα» τείνει να γίνει ο εφιάλτης της υπηρεσίας Κέντρου Πόλης και Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων. Αυτές τις ημέρες οι ιδιοκτήτες κέντρων μαζικής εστίασης αποφασίζουν να βγάλουν όσο περισσότερα τραπεζάκια έξω μπορούν για να ανταποκριθούν στη ζήτηση ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές. «Με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τους τελευταίους μήνες στην Αθήνα όμως, κάθε μέρα μπορείς να κάθεσαι έξω», λέει στην «Κ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Βαρελάς. Το αποτέλεσμα είναι τα τραπεζοκαθίσματα να καταλαμβάνουν όλο το πεζοδρόμιο και οι πεζοί και ειδικά όσοι σπρώχνουν καρότσια με μικρά παιδιά, ή οι ηλικιωμένοι να μην μπορούν να περάσουν. Εκτός από το δικαίωμα των πολιτών στη… βάδιση, τίθεται σοβαρό θέμα ασφάλειας σε περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά ή συμβεί κάποιος τραυματισμός.

Ο Δήμος Αθηναίων το τελευταίο χρονικό διάστημα διενεργεί αυξημένους ελέγχους σε συγκεκριμένες περιοχές όπως την οδό Τσακάλωφ στο Κολωνάκι, την πλατεία Αγίας Ειρήνης και την περιοχή του Μακρυγιάννη κοντά στην Ακρόπολη, προκειμένου να εμποδίσει την παράνομη κατάληψη του δημόσιου χώρου. Στον Δήμο Αθηναίων εργάζονται πλέον 390 δημοτικοί αστυνομικοί – έναντι 1.200 δημοτικών αστυνομικών που υπηρετούσαν το 2013. Η έλλειψη προσωπικού οδηγεί την υπηρεσία να πραγματοποιεί περισσότερο στοχευμένους ελέγχους όπου υπάρχει μεγαλύτερη παραβατικότητα. «Η προσπάθεια είναι να πάρει ο καθένας ό,τι δικαιούται στον δημόσιο χώρο», τονίζει ο κ. Βαρελάς.

Οσον αφορά την αποτελεσματικότητα των προστίμων που επιβάλλονται, ο κ. Βαρελάς τα χαρακτηρίζει επαρκή εφόσον συνδυάζονται με συχνούς ελέγχους, ώστε να μην αξίζει τον κόπο να διακινδυνεύσει ένας επιχειρηματίας να παρανομήσει.

Ανάλογα με το πλάτος του πεζοδρομίου (εφόσον είναι πλατύτερο των 2,50 μέτρων) και το μήκος της πρόσοψης του καταστήματος, κάθε επιχείρηση δικαιούται να βγάλει άδεια και να τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα σε συγκεκριμένα τετραγωνικά επί του πεζοδρομίου, με βάση σχετική άδεια που εκδίδεται από τον δήμο με την καταβολή αντίστοιχων τελών που διαφοροποιούνται πολύ από περιοχή σε περιοχή. Η συχνότερη παράβαση είναι η… επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων εκτός νομίμων τετραγωνικών, ειδικά σε περιοχές με μεγάλη ζήτηση. Το πρόστιμο που επιβάλλεται αντιστοιχεί στα τετραγωνικά που έχουν καταπατηθεί και με βάση την πιο υψηλή τιμή τελών που ισχύουν στον Δήμο Αθηναίων. Δηλαδή ακόμα και αν η παράβαση σημειωθεί στον Κολωνό, ο παραβάτης θα πληρώσει πρόστιμο Κολωνακίου. Εφόσον δεν απελευθερωθεί ο χώρος εντός μιας εβδομάδας, ο δήμος μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση των τραπεζοκαθισμάτων ενώ, εφόσον ο παραβάτης υποτροπιάσει, μπορεί να τιμωρηθεί με αφαίρεση άδειας λειτουργίας 6 μηνών.

Τάση συμμόρφωσης

Οσον αφορά την αποδοτικότητα των ελέγχων που εφαρμόζονται, ο κ. Βαρελάς λέει ότι «ο μεγαλύτερος έλεγχος φέρνει συμμόρφωση. Χαρακτηριστικά στον πεζόδρομο της Τσακάλωφ, οι καταστηματάρχες δείχνουν τάση συμμόρφωσης», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή