Μεντβέντεφ: Η «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ θα δηλητηριάσει τις σχέσεις με την Ρωσία για πολύ καιρό

Μεντβέντεφ: Η «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ θα δηλητηριάσει τις σχέσεις με την Ρωσία για πολύ καιρό

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ με τα ονόματα 96 Ρώσων ολιγαρχών που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και στους οποίους θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις, «θα δηλητηριάσει τις σχέσεις των δύο χωρών για πολύ καιρό ακόμα», σχολίασε την Τρίτη ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τονίζοντας μάλιστα ότι η «λίστα Πούτιν» δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.

Ο κατάλογος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ περιλαμβάνει 210 ονόματα, εκ των οποίων τα 114 είναι πολιτικοί και 96 ολιγάρχες, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και ο Ρώσος ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς. Ενδεικτικό είναι ότι όλοι οι ανώτεροι αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης εκτός από τον Πούτιν είναι ανάμεσα στους 114 πολιτικούς της λίστας. Εκτός από τον Ντ. Μεντβέντεφ στην «μαύρη λίστα» φιγουράρουν όλοι οι υπουργοί της ρωσικής κυβέρνησης, και οι 42 σύμβουλοι του Βλ. Πούτιν, αλλά και κορυφαίοι αξιωματούχοι από τον χώρο της δικαιοσύνης. Από τον αμερικανικό κατάλογο δεν λείπουν οι CEOs όλων των μεγάλων κρατικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων και των εταιρειών ενέργειας Rosneft και Sberbank. 

Ανάμεσα στους μεγιστάνες εκτός από τον Ρ. Αμπράμοβιτς, βρίσκεται και ο Μιχαήλ Προκόροφ, ο οποίος αμφισβήτησε τον Πούτιν στις εκλογές του 2012. Ο μεγιστάνας του αλουμινίου Oleg Deripaska, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας για τους δεσμούς του με τον πρώην πρόεδρο της εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου, Ντ. Τραμπ, Πολ Μάναφορτ.

Στη λίστα, ωστόσο, δεν καθίσταται σαφές ποιοι έχουν συνδέσμους με το Κρεμλίνο και ποιοι όχι. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι περισσότερα ονόματα από τον χώρο της πολιτκής με χαμηλότερο αξίωμα ή από τον επιχειρηματικό κόσμο με περιουσία μικρότερης αξίας από 1 δισ. δολάρια, τοποθετούνται σε ειδική έκδοση της λίστας. 

Η προετοιμασία της λεγόμενης «λίστας Πούτιν» σχεδιάστηκε με νόμο που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο, στην προσπάθεια δημιουργίας νέων κυρώσεων για την υποτιθέμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές του 2016, ενώ είχε προκαλέσει ανησυχία στους εύπορους Ρώσους, ότι μπορεί να οδηγήσει σε νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος τους ή ακόμα και να μπουν ανεπίσημα στη λίστα «μαύρη λίστα» του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. 

Ωστόσο, οι ΗΠΑ εξέπληξαν τους διεθνείς παρατηρητές με την ανακοίνωσή τους ότι αποφάσισαν να μην «τιμωρήσουν» κανέναν με τις νέες κυρώσεις, τουλάχιστον προς το παρόν. Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετοί ήταν οι Αμερικανοί βουλευτές που κατηγόρησαν τον Ντόναλντ Τραμπ ότι δίνει το ελεύθερο στην Ρωσία να εγείρει νέα ερωτήματα για το κατά πόσον ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πρόθυμος να αντιμετωπίσει την Μόσχα. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή