Λιτός βίος για τον αυτοδημιούργητο Mr. ΙΚΕΑ

Λιτός βίος για τον αυτοδημιούργητο Mr. ΙΚΕΑ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε από το μηδέν και έγινε ένας από τους δέκα πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη. Ο Ινγκβαρ Κάμπραντ άρχισε στα 17 του να πουλάει με το ποδήλατό του μολύβια και σπόρους, έφθασε να γίνει ο δημιουργός του κολοσσού της ΙΚΕΑ και το Σάββατο έφυγε από τη ζωή. Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε ότι ο 91χρονος επιχειρηματίας, ένας από τους μεγαλύτερους του 20ού αιώνα, έπειτα από μικρής διάρκειας ασθένεια, άφησε την τελευταία του πνοή ανάμεσα στους αγαπημένους του.

Σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, ο Ινγκβαρ Κάμπραντ είχε περιουσία 58,7 δισ. δολ. και ήταν ο όγδοος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Παρότι ζάπλουτος, ζούσε λιτή ζωή, φορούσε για πολύ καιρό τα ίδια ρούχα, ακόμα κι αν ήταν φθαρμένα, ταξίδευε στην οικονομική θέση και από τα εστιατόρια όπου έτρωγε έπαιρνε μαζί του τις αλατιέρες και τις πιπεριέρες. Ο πλούτος που συσσώρευσε οφείλεται στην καινοτόμο δράση του στον χώρο της επιπλοποιίας. Κατασκεύαζε έπιπλα για μαζική κατανάλωση σε προσιτή τιμή και εύκολα στη μεταφορά και συναρμολόγηση. Τα επίπεδα κουτιά των επίπλων IΚΕΑ ήταν πραγματική επανάσταση για τη μέθοδο με την οποία τα τραπέζια, οι καρέκλες και οι ραφιέρες μπορούν να τοποθετηθούν, να συσκευαστούν και να μεταφερθούν, πριν φθάσουν στον τελικό τους προορισμό.

«Θρηνούμε την απώλεια του ιδρυτή μας και ενός αγαπημένου μας φίλου, του Ινγκβαρ. Οσα αφήνει πίσω του θα εξακολουθήσουν για πολλά χρόνια να μας εμπνέουν, και το όραμά του να δημιουργήσει μια καλύτερη ζωή για τους ανθρώπους θα μας οδηγεί και θα μας εμπνέει», δήλωσε ο Γέσπερ Μπρόντιν, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΙΚΕΑ Group, ο οποίος συμπεριλαμβάνει και μία τράπεζα, την Ikano. Το πρώτο κατάστημα Ikea άνοιξε στο Αλμχουλτ της Σουηδίας το 1958.

Στο χωριό Επάλινγκες της Ελβετίας, όπου για φορολογικούς λόγους είχε μετακομίσει στη δεκαετία του 1970, τον ήξεραν ως «Θείο Σκρουτζ» και «Φιλάργυρο». Επέστρεψε το 2014 στη Σουηδία. Ηταν αντίθετος στη σπατάλη πόρων, την οποία θεωρούσε σοβαρό λάθος. Ανέκαθεν έβρισκε τρόπους να μειώνει δραστικά το κόστος παραγωγής, και τη δεκαετία του 1960 προμηθευόταν πολλές πρώτες ύλες και έπιπλα από την κομμουνιστική Πολωνία. Η φιλοσοφία της εταιρείας ήταν η εξής: «Δεν χρειαζόμαστε εντυπωσιακά αυτοκίνητα, πομπώδεις τίτλους, χειροποίητα κοστούμια και άλλα σύμβολα ισχύος. Πρέπει να στηριζόμαστε στη δύναμη και στη βούλησή μας». Το όνομα ΙΚΕΑ προέρχεται από τα αρχικά του ονόματος του ιδρυτή Ινγκβαρ Κάμπραντ, της φάρμας Ελμτάριντ και του χωριού Αγκουνάριντ, όπου μεγάλωσε. Οπως λένε στενοί συνεργάτες του, ο αποθανών «ξεκίνησε με άδειες τσέπες και με μπόλικο επιχειρηματικό δαιμόνιο». Στη δεκαετία του 1990, ο ιδρυτής της ΙΚΕΑ βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής, επειδή αποκαλύφθηκε ότι ως νεαρός ήταν μέλος του Νέου Σουηδικού Κινήματος, μιας ακροδεξιάς και εθνικιστικής οργάνωσης, που υποστήριζε τα φασιστικά κόμματα στην Ευρώπη. Ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη από τους υπαλλήλους του, παραδεχόμενος ότι η συμμετοχή του στην εν λόγω οργάνωση ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του.

Στα τέλη της δεκαετίας 1980 αποχώρησε από διευθύνων σύμβουλος από την ΙΚΕΑ. Το 2012 αποκαλύφθηκε ότι είχε παραχωρήσει στους τρεις γιους του πιο ενεργό ρόλο στην εταιρεία, ενώ το 2013 αποχώρησε και από πρόεδρος. «Ο ιδρυτής μας υπήρξε τυπικό δείγμα ανθρώπου από τη νότια Σουηδία. Φιλόπονος, πεισματάρης και χιουμορίστας. Εργαζόταν αδιάκοπα έως το τέλος, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ρητό του ότι τα περισσότερα πράγματα ακόμα δεν έχουν επιτευχθεί».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή