Εξυπηρέτηση στον Δήμο Αθηναίων με ένα κλικ από το σπίτι

Εξυπηρέτηση στον Δήμο Αθηναίων με ένα κλικ από το σπίτι

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να παρκάρεις σε θέση ελεγχόμενης στάθμευσης. Να πληρώσεις την κλήση ή τις οφειλές σου στον δήμο. Να κάνεις αίτηση για την εγγραφή του παιδιού σου σε δημοτικό παιδικό σταθμό. Να γραφτείς στο δημοτικό γυμναστήριο. Να δωρίσεις ό,τι δεν χρειάζεσαι ή να βρεις μέσω της κοινωνικής πλατφόρμας κάτι που χρειάζεσαι και δεν έχεις τη δυνατότητα να αγοράσεις. Να ενημερώσεις τις υπηρεσίες του δήμου για κάποιο πρόβλημα στη γειτονιά σου και να λάβεις άμεσα πληροφορίες. Είναι μερικές από τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες με ένα (ή περισσότερα) κλικ ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος σκοπεύει να διευρύνει κι άλλο την επικοινωνία των πολιτών με τον δήμο μέσα από το κομπιούτερ τους. Μέσω προγραμμάτων στο Innovathens (innovathens.gr) και στα «Ανοιχτά Σχολεία» ο Δήμος Αθηναίων φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει τους πολίτες στο να χρησιμοποιούν τις ψηφιακές υπηρεσίες ή να εξοικειωθούν ακόμα περισσότερο με την ψηφιακή εποχή.

Οπως δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στην παρουσίαση των σχετικών δράσεων, υπολογίζεται ότι πάνω από 10.000 άνθρωποι μέσω αυτών των προγραμμάτων θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή τεχνολογία. «Πώς μπορεί να χαρακτηριστεί μία πόλη “ψηφιακή” αν οι άνθρωποι που ζουν σε αυτήν δεν έχουν πρόσβαση στην πληροφορία και γνώση για να την αξιοποιήσουν;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης υπογραμμίζοντας ότι «στη νέα εποχή δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Πάντως, η ανταπόκριση από την πλευρά των πολιτών είναι σημαντική. Το Σεράφειο κολυμβητήριο, όπου λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης αθλουμένων, έχει 1.800 εγγεγραμμένους, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2018 το σύστημα θα επεκταθεί σε 14 ακόμα δημοτικά γυμναστήρια. Ηδη τους πρώτους μήνες εφαρμογής του νέου συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών, το 20% των πληρωμών γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ ο στόχος είναι σε 12 μήνες το ποσοστό αυτό να έχει αυξηθεί στο 60% σύμφωνα με τον Chief Digital Officer του δήμου, Κωνσταντίνο Χαμπίδη. Μέσω του «Νοιάζομαι», της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που διασυνδέει όλες τις ιατρικές και κοινωνικές δομές του Δήμου Αθηναίων –και η οποία δημιουργήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος– έχουν εξυπηρετηθεί πάνω από 70.000 πολίτες λαμβάνοντας 20 διαφορετικές υπηρεσίες.

Τελευταίο αλλά καθόλου αμελητέο το γεγονός ότι η ηλεκτρονική υπογραφή εφαρμόζεται σε όλη την αλυσίδα της δημοτικής διοίκησης μειώνοντας δραστικά τη γραφειοκρατία, άρα και την ταλαιπωρία των πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή