Συνεργασία Energean με τη Stena Drilling για τις γεωτρήσεις στο Ισραήλ

Συνεργασία Energean με τη Stena Drilling για τις γεωτρήσεις στο Ισραήλ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάπτυξη του υπεράκτιου κοιτάσματος Karish στο Ισραήλ προχωρεί η Energean, η οποία ανέθεσε στη Stena Drilling το συμβόλαιο για τη διενέργεια των απαιτούμενων γεωτρήσεων.

Προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των τριών αναπτυξιακών γεωτρήσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2019 είναι η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης (FID) για την ανάπτυξη του κοιτάσματος από την Energean.

Οπως ανακοίνωσε ο όμιλος της Energean, η Stena Drilling θα χρησιμοποιήσει το πλοιογεωτρύπανο «Stena Forth» (ή κάποιο ανάλογο πλοιογεωτρύπανο που θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές) για τις τρεις γεωτρήσεις.

To πλοιογεωτρύπανο «Stena

Forth» (DP Class 3) έχει την ικανότητα να επιχειρεί σε πολύ βαθιά νερά (ultra-deep water) και έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο, στον Κόλπο του Σουέζ, στη Μαλαισία, στη Γροιλανδία και στον Κόλπο του Μεξικού. Το «Stena Forth» θα μετακινηθεί από το Λας Πάλμας της Ισπανίας, στο οποίο βρίσκεται.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης του Karish προβλέπει τη διενέργεια τριών αναπτυξιακών γεωτρήσεων και παραγωγή με τη χρήση πλωτής μονάδας παραγωγής αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO), η οποία θα βρίσκεται 90 χιλιόμετρα από τις ακτές του Ισραήλ. Η πρώτη παραγωγή αερίου τοποθετείται στο 2021.

Η Stena Drilling έχει τα κεντρικά της γραφεία στο Αμπερντίν της Σκωτίας, είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής γεωτρητικών υπηρεσιών στον κόσμο και αποτελεί θυγατρική της Stena AB με έδρα το Γκέτεμποργκ στη Σουηδία. Ο όμιλος της Energean θεωρεί την υπογραφή του συμβολαίου με τη Stena Drilling ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη του Karish.

Οι τεχνικές δυνατότητες, η εμπειρία και το ιστορικό της Stena Drilling στον τομέα της ασφάλειας διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης.

Ο όμιλος Energean κατέχει μέσω της Energean Israel το 100% των κοιτασμάτων Karish και Τanin που διαθέτουν 2,7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, καθώς και 41 εκατ. βαρέλια ελαφρών ρευστών υδρογονανθράκων, τα οποία συνιστούν συνολικά δυνητικά αποθέματα 531 εκατ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου.

Η Energean έχει αναθέσει στη Morgan Stanley τον ρόλο του συμβούλου χρηματοδότησης του σχεδίου (Project Finance Advisor) για την ύψους 1,3-1,5 δισ. δολαρίων επένδυση που απαιτείται για την ανάπτυξη του Karish. Η εταιρεία έχει υπογράψει ήδη τελικά συμβόλαια ή αρχικές συμφωνίες (MOUs) για ποσότητες που υπερκαλύπτουν τα 3 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.

Στο μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας βραβεύθηκε, με αφορμή τον εορτασμό της 70ής επετείου από την ανεξαρτησία του Ισραήλ, για την ξεχωριστή συνεισφορά του στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, από την πρέσβειρα του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν-Αμπα, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία της Αθήνας παρουσία του προέδρου του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή