Ο ΔΗΚΤΗΣ (30/01/18)

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βάρος πέφτει σε 82.000 δανειολήπτες…

Μπορεί η υπουργική απόφαση της πολυαναμενόμενης και πολυδιαφημισμένης ρύθμισης για τα δάνεια του τέως ΟΕΚ να υπεγράφη την προηγούμενη εβδομάδα, όμως η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι των ευνοϊκών ρυθμίσεων, δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα… Θα δημιουργηθεί σύντομα, όπως δήλωσε χθες στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης. Αναφερόμενος δε στη διαγραφή χρεών, ο γενικός γραμματέας ξεκαθάρισε ότι αφορά όλους τους δανειολήπτες που έχουν χρέος από 0,1 ευρώ μέχρι 5.999,99 ευρώ. «Αυτό το χρέος διαγράφεται», δήλωσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι έτσι περίπου 35.000 οικογένειες δανειοληπτών θα θεωρηθεί ότι έχουν αποπληρώσει το δάνειό τους. Πρόκειται, βέβαια, για χρέη που στην πλειονότητά τους είχαν θεωρηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ανεπίδεκτα είσπραξης. Γι’ αυτό, άλλωστε, το βάρος πέφτει στους υπόλοιπους περίπου 82.000 δανειολήπτες…

Νέος επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank ο T. Αναστασάτος

Αποχώρησε ο Πλάτων Μονοκρούσος από την Eurobank και τη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου της τράπεζας ανέλαβε ο Τάσος Αναστασάτος. Με πλούσιο βιογραφικό στον τραπεζικό και ακαδημαϊκό τομέα, ο κ. Αναστασάτος έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών. Στην Eurobank εργάζεται από το 2008, ενώ από το 2015 ήταν αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος. Eίναι, επίσης, ερευνητικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Ο Πλάτων Μονοκρούσος, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, θα αναλάβει καθήκοντα στο βρετανικό hedge fund Brevan Howard.

Στην τελική ευθεία η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

Αύριο αναμένεται τα μέλη του Exin Group να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος την πρότασή τους για τη μετοχική σύνθεση του σχήματος που θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Πηγές από την πλευρά του Exin διαβεβαιώνουν ότι η δέσμευση που έχουν αναλάβει έναντι της ΤτΕ θα τηρηθεί, χωρίς, ωστόσο, να δίνουν λεπτομέρειες για το τελικό σχήμα και το κατά πόσον αυτό θα είναι διευρυμένο σε σχέση με την αρχική πρόταση. Η εποπτική αρχή θα έχει και τον τελικό λόγο, αξιολογώντας το σχήμα με βάση τις αρχές για την καταλληλότητα των μετόχων.

Προκλήσεις και εμπόδια για τους εξαγωγείς

Διεθνείς ηλεκτρονικές πλατφόρμες και νέα ηλεκτρονικά εξαγωγικά εργαλεία θα αξιοποιήσει φέτος ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ). Αυτό ανακοίνωσε η πρόεδρός του, η κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, κατά την τελετή κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΠΣΕ. Η ίδια εκτίμησε ότι για πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια, διαφαίνονται καλύτερες μέρες, χωρίς, ωστόσο, να παραλείψει να αναφερθεί και στα εμπόδια που εξακολουθούν να ταλανίζουν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Κυρίως τα capital controls, η υπερφορολόγηση, η ανεπαρκής χρηματοδότηση και οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές.

Προσλήψεις προσωπικού στα Ελληνικά Πετρέλαια

Διευκρινίσεις σχετικά με τις προσλήψεις προσωπικού έδωσαν χθες τα ΕΛΠΕ, με αφορμή ερώτηση που κατέθεσαν 21 βουλευτές της Ν.Δ. Με ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι τα θέματα ασφαλείας δεν αποτελούν «έωλο επιχείρημα», αλλά ζωτική ανάγκη, και αναφέρουν τη δέσμευση του Δ.Σ. του ομίλου, στις 21/6/2016, για πρόσληψη συγκεκριμένου αριθμού εξειδικευμένου προσωπικού σε βάθος τριετίας. Σημειώνουν, επίσης, ότι για το θέμα των προσλήψεων υπήρξαν κινητοποιήσεις των εργαζομένων, με αφορμή το δυστύχημα της 8ης Mαΐου 2015, που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων εργαζομένων. Σε σχέση με την κάλυψη 315 θέσεων τεχνικού προσωπικού στη διύλιση, τα ΕΛΠΕ κάνουν λόγο για «καθ’ όλα διαφανή διαδικασία» η οποία ανετέθη σε εξειδικευμένη εταιρεία εκτός ομίλου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την τριετία 2015-2017 προσελήφθησαν 296 εργαζόμενοι, που σημαίνει ετήσιος μέσος όρος προσλήψεων 99 εργαζομένων, αριθμός που βρίσκεται σε απόλυτη αντιστοίχιση με τις προσλήψεις προηγούμενων ετών. Ο μέσος όρος ετήσιων προσλήψεων της περιόδου 2009-2014 ήταν 97 εργαζόμενοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή