Αναστασιάδης – η έκπληξη Μαλά

Αναστασιάδης – η έκπληξη Μαλά

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Νίκος Αναστασιάδης επικράτησε, όπως αναμενόταν, στον πρώτο γύρο των κυπριακών προεδρικών εκλογών της Κυριακής, αλλά η διαφορά από τον δεύτερο ήταν πολύ μικρότερη από αυτή που ήλπιζαν οι ίδιος και οι υποστηρικτές του. Επί αρκετές εβδομάδες τα ποσοστά του νυν προέδρου ξεπερνούσαν το 36% και μερικές φορές άγγιζαν το 40%, ενώ αυτά του Σταύρου Μαλά, ο οποίος βρισκόταν σε μια αμφίρροπη αναμέτρηση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο για τη δεύτερη θέση, κινούνταν γύρω στο 24%.

Εχοντας εξασφαλίσει πάνω από 30%, ο Σταύρος Μαλάς αποτελεί τον μεγάλο κερδισμένο του α΄ γύρου. Μπορεί στο παρασκήνιο, τόσο ο μηχανισμός του Δημοκρατικού Συναγερμού, του κόμματος του προέδρου Αναστασιάδη, όσο και οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του κ. Παπαδόπουλου εντός του ΔΗΚΟ –η κάθε πλευρά για τους δικούς της λόγους–, να «πριμοδότησαν» την υποψηφιότητα Μαλά, ωστόσο αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι η τελική αναμέτρηση αποδεικνύεται περισσότερο αμφίρροπη από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιο σημείο της προεκλογικής εκστρατείας και στην προσπάθειά του να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του να πάνε να ψηφίσουν στον α΄ γύρο, ο κ. Αναστασιάδης είχε δημόσια «προειδοποιήσει» για το πόσο δύσκολα θα ήταν τα πράγματα και πόσο αρνητικά μηνύματα θα στέλνονταν εάν ο ίδιος έπαιρνε 35% και ο δεύτερος έφθανε στο 30%. Ακριβώς, δηλαδή, αυτό που συνέβη.

Η ανεξάρτητη υποψηφιότητα Μαλά εκπέμπει μια θετική αύρα και διαθέτει δυναμική, αλλά οι δεξαμενές από τις οποίες μπορεί να αντλήσει ψήφους την προσεχή Κυριακή ο Νίκος Αναστασιάδης είναι μεγαλύτερες. Οι συσχετισμοί θα καταστούν πιο ξεκάθαροι τα επόμενα εικοσιτετράωρα, όταν οι ηττημένοι θα ανακοινώσουν κατά πόσον στον β΄ γύρο θα ταχθούν ανοικτά υπέρ ενός εκ των δύο εναπομείναντων υποψηφίων.

Ο Νίκος Αναστασιάδης μπορεί να κέρδισε τον α΄ γύρο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει εξασφαλίσει την επανεκλογή του. Η δεύτερη Κυριακή προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία στον έμπειρο νυν πρόεδρο, αλλά το σκηνικό είναι πιο δύσκολο από ό,τι περίμενε. Το «πάθημα» του Γιώργου Βασιλείου στις εκλογές του 1993, όταν μετά τη θριαμβευτική νίκη του στον α΄ γύρο είχε επιδείξει υπερβολική αυτοπεποίθηση για να χάσει τελικά στον β΄ από τον Γλαύκο Κληρίδη, πλανάται απειλητικά πάνω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή