Δύο λόγοι για εκλογές το 2018

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα ήταν σοφό να έβαζε κανείς το χέρι του στη φωτιά ότι όντως έγινε συζήτηση περί πρόωρων εκλογών με τον πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, όπως ισχυρίζεται ο Βασ. Λεβέντης, αλλά και δεν μπορεί να αποκλειστεί ωστόσο η πιθανότητα να συνέβη κάτι τέτοιο.

Πάντα κατά τον αρχηγό της Ενωσης Κεντρώων, ο Αλ. Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει σε εκλογές εξαιτίας του Μακεδονικού, αλλά από την άλλη πλευρά σαφώς περιμένει μια απάντηση το ερώτημα πώς και γιατί τέτοια κουβέντα δεν έγινε με κανέναν άλλο από τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων με τους οποίους συναντήθηκε ο Αλ. Τσίπρας. Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Βασ. Λεβέντη.

Το συγκεκριμένο «επεισόδιο» –είτε έγινε είτε όχι– ήλθε να ταράξει κάπως τα νερά σε μια περίοδο που το θέμα του σεναρίου προσφυγής στις κάλπες είχε κάπως ατονήσει, ίσως και εξαιτίας της μεγάλης προσπάθειας που έχει καταβάλει η κυβέρνηση Συρανέλ για να πείσει ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία της. Ή, έστω, ότι το πολύ πολύ θα κάνει ταυτόχρονα ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές τον Μάιο του 2019. Δείχνοντας έτσι η κυβέρνηση ότι δεν πιστεύει πως οι περικοπές των συντάξεων το 2019, για τις οποίες έχει δεσμευτεί, θα τη βλάψουν εκλογικά…

Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχουν τεχνοκράτες που δεν κρύβουν την πεποίθησή τους ότι το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών μέσα στο 2018 δεν έκλεισε ποτέ και το όλο θέμα παραμένει ανοιχτό. Κατ’ αυτούς, η κυβέρνηση θα σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά, οδεύοντας προς την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Ιδιαιτέρως αν οι δανειστές θέσουν όρους για το «μετά» που θα είναι επιβλαβείς για το προφίλ της κυβέρνησης και ακόμη πιο ειδικά, αν υπάρξει θέμα επίσπευσης της περικοπής του αφορολογήτου από το 2020 στο 2019.

Ηδη έγιναν παρόμοιες νύξεις από το ΔΝΤ όσο και από τις Βρυξέλλες. Και επίσης ήδη κάποια κυβερνητικά στελέχη διαλαλούν στο παρασκήνιο ότι θα «τα σπάσουν» με τους δανειστές εάν τυχόν βρεθούν μπροστά σε αυστηρούς όρους ενόψει της διευθέτησης του χρέους. Οπότε εκλογές πάλι με ερώτημα «ναι» – «όχι»;

Αυτά όλα σημαίνουν ότι το Μακεδονικό ήλθε να προστεθεί λογικά στις αφορμές που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές μέσα στο 2018. Παρόλο που η κυβέρνηση δεν θα ήθελε με κανέναν τρόπο να συρθεί στις κάλπες γι’ αυτόν το λόγο, συχνά τέτοιες ιστορίες παίρνουν μια δική τους δυναμική που δεν μπορεί να ελεγχθεί από πολιτικούς χειρισμούς, ούτε καν από υπαναχωρήσεις και οπισθοχωρήσεις.

Ο χθεσινός χρησμός – θέση των ΑΝΕΛ ότι δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση, αλλά ούτε εγκαταλείπουν την άποψή τους για την ονομασία της ΠΓΔΜ, δεν λύνει το μυστήριο. Επομένως, προς το παρόν, είναι δύο οι πιθανές αφορμές για εκλογές μέσα στο 2018, αλλά και το μέλλον είναι άδηλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή