ΚΟΣΜΟΣ

UNICEF: Κίνδυνος υποσιτισμού για 60.000 παιδιά στη Βόρεια Κορέα

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Kίνδυνο λιμοκτονίας υπολογίζεται ότι αντιμετωπίζουν 60.000 παιδιά στη Βόρεια Κορέα, καθώς η παροχή βοήθειας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά λόγω των διεθνών κυρώσεων, ανακοίνωσε σήμερα το Ταμείο του ΟΗΕ για την παιδική ηλικία (UNICEF).

Τα πυρηνικά και βαλλιστικά προγράμματα του απομονωμένου από τη διεθνή κοινότητα κράτους έχουν οδηγήσει σε αυξανόμενες κυρώσεις κατά της χώρας εκ μέρους πολλών χωρών, οι οποίες το απομονώνουν ακόμη περισσότερο. Ενδεικτικά, την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις σε βάρος εννέα οντοτήτων, 16 προσώπων και έξι πλοίων της Βόρειας Κορέας, επειδή παρέχουν βοήθεια στα εξοπλιστικά της προγράμματά.

Εντούτοις, βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα ανθρωπιστικά εφόδια και οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις εξαιρούνται από τις κυρώσεις, δήλωσε ο Όμαρ Αμπντί, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF.

«Όμως αυτό που συμβαίνει είναι ότι φυσικά οι τράπεζες, οι εταιρείες που παρέχουν αγαθά ή στέλνουν αγαθά είναι πολύ προσεκτικές. Δεν θέλουν να διατρέξουν αργότερα τον κίνδυνο να θεωρηθεί ότι έσπασαν τις κυρώσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Αμπντί στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Αυτό καθιστά δυσκολότερο για εμάς να φέρουμε πράγματα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερος χρόνος, ιδιαίτερα για να φέρεις χρήματα μέσα στη χώρα, αλλά και για να στείλεις αγαθά στη Βόρεια Κορέα. Δεν υπάρχουν πολλές ναυτιλιακές εταιρείες που επιχειρούν σ' αυτή την περιοχή», προσέθεσε, συμπληρώνοντας ότι οι κυρώσεις στα καύσιμα έγιναν πιο αυστηρές, με αποτέλεσμα τα καύσιμα να γίνουν πιο σπάνια και πιο ακριβά, πρόσθεσε ο Αμπντί.

«Σύμφωνα με τις προβολές μας, κάποια στιγμή στη διάρκεια της χρονιάς 60.000 παιδιά θα καταστούν σοβαρά υποσιτισμένα. Πρόκειται για υποσιτισμό που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Πρόκειται για πρωτεϊνικό και θερμιδικό υποσιτισμό», είπε ο Μανουέλ Φοντέν, διευθυντής εκτάκτων προγραμμάτων της UNICEF, σχετικά με το ζήτημα του παιδικού υποσιτισμού.

Η UNICEF ζητάει φέτος 16,5 εκατομμύρια δολάρια, για να παράσχει τρόφιμα, υπηρεσίες υγείας και νερό σε Βορειοκορεάτες, όμως αντιμετωπίζει «επιχειρησιακές προκλήσεις» εξαιτίας του τεταμένου πολιτικού πλαισίου και των «αθέλητων συνεπειών» των κυρώσεων.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ