Εντονο είναι το πρόβλημα της ρευστότητας στον κινεζικό όμιλο ΗΝΑ

Εντονο είναι το πρόβλημα της ρευστότητας στον κινεζικό όμιλο ΗΝΑ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθαίνει η κρίση στον κινεζικό κολοσσό ΗΝΑ, που αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στην αποπληρωμή των χρεών του, ενώ παράλληλα βρίσκεται στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Η εταιρεία που έγινε ευρύτερα γνωστή πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όταν εξαγόρασε το 10% της Deutsche Bank, προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα τους πιστωτές της ότι αναζητά τουλάχιστον 15 δισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο του 1,9 δισ. ευρώ, για την αποπληρωμή χρεών της που λήγουν στα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Bloomberg σε καθεστώς ανωνυμίας, η εταιρεία ευελπιστεί πως η κατάσταση θα είναι πιο εύκολη το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς ήδη έχει προχωρήσει στη διάθεση περιουσιακών της στοιχείων με σκοπό την άντληση μετρητών. Είναι, πάντως, γεγονός ότι έχει περιέλθει σε δεινή κατάσταση σε ό,τι αφορά τη μεγάλη έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει. Γεννώνται έτσι ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της κινεζικής εταιρείας που κατόρθωσε να εξελιχθεί από άσημος αερομεταφορέας σε κολοσσό μέσα από ένα κύμα εξαγορών στο εξωτερικό. Σε αυτές συγκαταλέγονται εμβληματικά ονόματα όπως η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank και η αλυσίδα ξενοδοχείων Hilton Wordlwide Holdings. Σήμερα διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αξίας 153,3 δισ. ευρώ, μετοχές συνολικής αξίας 24 δισ. ευρώ και ακίνητα ανά τον κόσμο αξίας 11,3 δισ. ευρώ. Το κύμα αυτό εξαγορών που έγινε την τελευταία δεκαετία με τις ευλογίες του Πεκίνου χρηματοδοτήθηκε, όμως, μέσω εκτεταμένου δανεισμού που έχει φέρει τον κινεζικό κολοσσό στα πρόθυρα της πτώχευσης.

Την περασμένη εβδομάδα πούλησε στην Blackstone κτιριακές της εγκαταστάσεις στην Αυστραλία έναντι 205 εκατ. δολαρίων. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, όμως, πως θα δυσκολευθεί να εκποιήσει άλλα περιουσιακά στοιχεία. «Δεν θα είναι εύκολο να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, γι’ αυτό και το μέλλον της θα κριθεί από το τι θα αποφασίσουν οι τράπεζες τις επόμενες εβδομάδες», υποστηρίζει ο Λίνους Γιπ, αναλυτής της First Shanghai Securities στο Χονγκ Κονγκ, που εκτιμά πως «μοναδική ελπίδα του ομίλου ΗΝΑ είναι να του χορηγήσουν νέες πιστώσεις οι τράπεζες». Οι αμφιβολίες που περιβάλλουν τη δυνατότητα του κινεζικού ομίλου να αποπληρώσει δάνεια και ομόλογα έχουν εξωθήσει ανοδικά το κόστος δανεισμού του. Το χρέος που πρέπει να αποπληρώσει εντός του πρώτου τριμήνου ανέρχεται συνολικά σε 8,25 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά το ύψος του χρέους της ανέρχεται σε περίπου ένα τρισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 127 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η Ουάσιγκτον έχει εδώ και εβδομάδες ανακοινώσει ότι δεν θα εγκρίνει καμία από τις επενδύσεις της ΗΝΑ σε αμερικανικές εταιρείες όσο δεν διασαφηνίζεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς του αινιγματικού ομίλου. Η επίμονη άρνηση της ΗΝΑ να αποκαλύψει τους μετόχους της γεννά ερωτήματα και προβληματίζει τις Αρχές πολλών χωρών. Παράλληλα με τις αμερικανικές αρχές, επίμονα ερωτήματα θέτουν στον κινεζικό όμιλο οι Αρχές της Ελβετίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή