Αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους φέτος «βλέπει» ο επικεφαλής του DIW

Αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους φέτος «βλέπει» ο επικεφαλής του DIW

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, και μάλιστα εντός του 2018, έκανε λόγο ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Το σχέδιο, όπως είπε, προβλέπει μείωση των επιτοκίων ή την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα. Ο Γερμανός οικονομολόγος παραδέχεται λάθη που έγιναν την εποχή των μνημονίων, επισημαίνοντας ότι δόθηκαν χρήματα στην Ελλάδα για να αποπληρώσει τα δάνεια που είχαν χορηγήσει γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Οπως είπε, το 2010 η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσει τα δάνειά της. «Γερμανικές και γαλλικές τράπεζες είχαν χορηγήσει με διαφορά τα μεγαλύτερα δάνεια». Ομως ο φόβος, μετά τα όσα προκάλεσε η κατάρρευση της Lehmann Brothers στις ΗΠΑ, ότι θα μπορούσε να προκληθεί «συστημική κρίση στην Ευρώπη», οδήγησε στην απόφαση να χορηγηθούν δάνεια στην Ελλάδα, «ώστε να μπορέσει να τα επιστρέψει σε αυτές τις τράπεζες.

Εκ των υστέρων ήταν τεράστιο λάθος. Οι τράπεζες, κυρίως οι γαλλικές και γερμανικές, αλλά και όλες οι άλλες, θα έπρεπε τότε να είχαν πληρώσει». Μάλιστα τόνισε ότι «περισσότερο από το μισό των δανείων, που έρρευσαν από την Ευρώπη προς την Ελλάδα, επέστρεψε πάλι σε τράπεζες στο εξωτερικό, δηλαδή όχι στην Ελλάδα. Δηλαδή, εμείς ως φορολογούμενοι ξαναβάλαμε τα χρήματα πίσω στις τσέπες των δικών μας τραπεζών. Αυτό απλά δεν επιτρέπεται να συμβαίνει». Στη συνέντευξή του ο Γερμανός οικονομολόγος παραδέχεται ότι στο πλαίσιο των προγραμμάτων προσαρμογής «συχνά τέθηκαν όροι που έπληξαν σημαντικά τους ανθρώπους (…) Σε αυτό το σημείο έχουν γίνει λάθη». Επισήμανε όμως ότι «από την άλλη, έγιναν και πολλά σωστά πράγματα», αναφέροντας τις έξωθεν πιέσεις για βελτίωση των προβληματικών φοροεισπρακτικών μηχανισμών στην Ελλάδα.

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος ο πρόεδρος του DIW δηλώνει σίγουρος ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εντός του 2018.  Οπως είπε, «θα γίνει “κούρεμα” χρέους φέτος. Δεν θα ονομαστεί έτσι, επειδή η υπόσχεση (από τη γερμανική κυβέρνηση) ήταν ότι δεν θα υπάρξει “κούρεμα”. Θα του δώσουν το όμορφο όνομα “αναδιάρθρωση”, μειώνοντας εντέλει ξανά το ύψος των επιτοκίων ή παρατείνοντας τον χρόνο αποπληρωμής. Στην πραγματικότητα, είναι ακριβώς το ίδιο με ένα “κούρεμα” λίγο-πολύ, αλλά έχει διαφορετικό όνομα».

Κάνοντας μια συνοπτική αποτίμηση των τελευταίων οκτώ ετών, ο Μαρσέλ Φράτσερ ανέφερε: «Θα έλεγα ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές καλές μεταρρυθμίσεις. Οχι τα πάντα, αλλά πολλά θετικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή