Διαφωνίες ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού για τη NAFTA

Διαφωνίες ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού για τη NAFTA

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημάδια προόδου εμφανίζει η επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA, της εμπορικής συμφωνίας Καναδά, ΗΠΑ και Μεξικού. Η ΝΑFTA, που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και 24 χρόνια, υπήρξε αντικείμενο αμφισβήτησης κατά την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Καθώς ο Καναδάς και το Μεξικό προσπαθούν να κρατήσουν τις ΗΠΑ στη συμφωνία, έχουν υποβάλει τις δικές τους αντιπροτάσεις, ενώ οι ΗΠΑ ζητούν την άρδην αναδιαμόρφωση της συμφωνίας. Παρ’ όλα αυτά, η ολοκλήρωση της επαναδιαπραγμάτευσης δεν φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα. Μάλιστα, οι εντάσεις οξύνθηκαν μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά, καθώς οι προτάσεις του Καναδά για την αυτοκινητοβιομηχανία και τις επενδύσεις δεν χαροποίησαν ιδιαίτερα τους Αμερικανούς.

Ο Ρόμπερτ Λάιτιτζερ, εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ, καταλογίζει στον Καναδά το αρχικό πάγωμα των συζητήσεων. Είπε ότι τώρα οι διαπραγματεύσεις προχωρούν, αν και όχι με αρκετά γρήγορο ρυθμό. «Η πραγματικότητα είναι ότι κάποιοι συνομιλητές δεν ήθελαν να συζητήσουν για τίποτα». «Τώρα αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι πρέπει να μιλήσουμε. Νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Αλλά, ξέρετε, ποτέ δεν είμαι πολύ αισιόδοξος», δήλωσε στους δημοσιογράφους. Οι αξιωματούχοι του Καναδά και του Μεξικού φάνηκαν περισσότερο αισιόδοξοι. Ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά είπε ότι οι τρεις χώρες βρίσκονται τώρα σε καλύτερη φάση στις διαπραγματεύσεις και ότι η επιτευχθείσα πρόοδος έχει βάλει τις χώρες σε σωστή τροχιά, για να ολοκληρώσουν σύντομα τη διαπραγμάτευση. Η Καναδή υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα της προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «με δημιουργικές ιδέες που πιστεύαμε πως θα προωθούσαν τις συζητήσεις». Επισήμανε δε τα οφέλη που έχουν οι ΗΠΑ από το εμπόριο με τον Καναδά.

Οι αναλυτές συμφωνούν, πάντως, με τους αξιωματούχους των τριών κρατών και περιγράφουν το κλίμα των διαπραγματεύσεων ως συγκρατημένα θετικό. Οι διαπραγματεύσεις τώρα εισέρχονται στον έβδομο μήνα. Υπάρχει, μάλιστα, άτυπη προθεσμία έως την 1η Ιουλίου, διότι στο Μεξικό θα γίνουν εθνικές εκλογές, οι οποίες μπορεί να αναδείξουν στην κυβέρνηση ένα αριστερό κόμμα, το οποίο εμφανίζεται διστακτικό στο να κάνει παραχωρήσεις. Αξιωματούχοι των τριών χωρών δηλώνουν ότι προτιμούν μια καλή παρά μια βιαστική συμφωνία. Η καθυστέρηση όμως ενέχει πολλούς κινδύνους, ενώ αναλυτές φοβούνται ότι η μακρόχρονη διαπραγμάτευση θα μπορούσε να εξαντλήσει την υπομονή του Τραμπ και να προκαλέσει την απόσυρση των Αμερικανών. Αλλο ένα εμπόδιο είναι οι εκλογές στην Αμερική στις 6 Νοεμβρίου για το Κογκρέσο, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει μια νέα συμφωνία ώστε να τεθεί σε ισχύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή