Το «βελούδινο» Brexit απλώς θα περιορίσει τη ζημία για τη βρετανική οικονομία

Το «βελούδινο» Brexit απλώς θα περιορίσει τη ζημία για τη βρετανική οικονομία

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα επιδεινωθεί η βρετανική οικονομία μετά το Brexit, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει εναλλακτική εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. ή όχι, καταλήγει εμπιστευτική έκθεση της κυβέρνησης, που δημοσιεύτηκε στην ενημερωτική ιστοσελίδα BuzzFeedNews. Σε διάστημα δεκαπέντε χρόνων από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα θα συρρικνωθεί από 2% έως 8%, βάσει τριών σεναρίων που αναλύονται στην επίμαχη έκθεση.

Από το Brexit θα πληγεί σχεδόν το σύνολο των κλάδων της βρετανικής οικονομίας, από τη μεταποίηση, τα τρόφιμα και τα ποτά μέχρι τις αυτοκινητοβιομηχανίες και το λιανικό εμπόριο, καταλήγει η εμπιστευτική έκθεση για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. (Department for Exiting the European Union). Μετά το Brexit, οι περιφέρειες στη Βρετανία θα βρεθούν σε δεινή κατάσταση. Το Σίτι του Λονδίνου πιθανότατα να χάσει το κύρος που απολαμβάνει σήμερα. Στέλεχος του υπουργείου που τήρησε την ανωνυμία του είπε στην BuzzFeedNews ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν επιθυμούσε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, «επειδή θα την έφερνε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση». Η κ. Μέι δέχεται ήδη πιέσεις από μέλη της κυβέρνησης που την κατηγορούν ότι δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική για το Brexit. Τρία είναι τα σενάρια που εξετάζονται σε αυτήν την έκθεση. Το δυσμενέστερο σενάριο αφορά το «σκληρό» Brexit και την αυτόματη προσχώρηση της Βρετανίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), μια εξέλιξη που προβλέπεται να ανακόψει 8% από την οικονομική ανάπτυξη της χώρας σε 15 χρόνια.

Το μετριοπαθές σενάριο είναι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. – απουσία δασμών αλλά με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και ανθρωπίνου δυναμικού. Βάσει αυτού του σεναρίου, ο ρυθμός ανάπτυξης θα μειωθεί κατά 5% την επόμενη δεκαπενταετία.

Η πιο «ήπια» εκδοχή του Brexit θα ήταν η ένταξη της χώρας στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, σύμφωνα με το «νορβηγικό μοντέλο». Η Βρετανία δεν θα είναι μέλος της Ε.Ε. αλλά θα πρέπει να εφαρμόζει παρόμοια νομοθεσία με τις Βρυξέλλες στην κοινωνική πολιτική, στην προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος, στο εμπορικό δίκαιο και στη στατιστική. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η ανάπτυξη στη Βρετανία θα εξασθενούσε κατά 2%. Σε κανένα από τα τρία σενάρια δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία της οικονομίας, όπως είναι το κόστος προσαρμογής των τελωνείων στη μετά Βrexit εποχή.

Ενα από τα βασικά πορίσματα της έκθεσης είναι ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσει το Σίτι του Λονδίνου το κύρος του ως το ισχυρότερο χρηματοοικονομικό κέντρο στην Ευρώπη, με τις πιθανές επιλογές μιας συμφωνίας με την Ε.Ε. να μη διαφέρουν ριζικά από το σενάριο του ΠΟΕ. Οπως προαναφέραμε, όλοι οι κλάδοι της οικονομίας αναμένεται να επηρεαστούν ανεξαρτήτως από το ποιο σενάριο θα υπερισχύσει, εκτός του αγροτικού κλάδου που δεν θα πληγεί από το σενάριο του ΠΟΕ.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι όλες οι περιοχές της Αγγλίας θα επηρεαστούν αρνητικά από το Brexit. Επιπτώσεις θα υπάρξουν, ειδικότερα, για τη Βόρεια Ιρλανδία, χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν η διακοπή στην ελεύθερη κίνηση προϊόντων και πολιτών.

Τους τελευταίους μήνες κυκλοφορούσαν διάφορες φήμες για την επίμαχη έκθεση λόγω του εμπιστευτικού χαρακτήρα της. Με τίτλο «Ανάλυση για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. – Ενδοκυβερνητική ενημέρωση», η έκθεση θα παρουσιαστεί στους υπουργούς της κυβέρνησης αυτήν την εβδομάδα. Την επόμενη εβδομάδα επρόκειτο να συζητηθεί στο πλαίσιο υποεπιτροπής για το Brexit. Η διαρροή της έκθεσης, πάντως, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή