Στην οικονομία ποντάρει τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ

Στην οικονομία ποντάρει τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη φιλοδοξία να ανεβάσει τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητάς του (κάτω του 40%) και να τονώσει το ηθικό των Ρεπουμπλικανών, που καλούνται να δώσουν την κρίσιμη μάχη των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, το φθινόπωρο, ο Ντόναλντ Τραμπ επρόκειτο να εκφωνήσει σήμερα τα χαράματα (ώρα Ελλάδας) εφ’ όλης της ύλης ομιλία για την «Κατάσταση της Eνωσης». Πρόκειται για την καθιερωμένη ομιλία που δίνει, στην αρχή κάθε χρονιάς, ο εκάστοτε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, σε κοινή συνεδρίαση των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου (Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων) και η οποία μεταδίδεται σε ζωντανή σύνδεση από το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμενόταν να εστιάσει στη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας και στα οφέλη που υπόσχεται σε μεγάλη μερίδα του κοινωνικού σώματος η πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση που κατάφεραν να περάσουν οι Ρεπουμπλικανοί από το Κογκρέσο. Επιπλέον, επρόκειτο να αναγγείλει φιλόδοξο σχέδιο για την ανόρθωση των αμερικανικών υποδομών, κόστους 1,7 τρισ. δολαρίων. Οι ίδιες πηγές έφεραν τον Ντόναλντ Τραμπ να υιοθετεί περισσότερο συναινετικούς τόνους από ό,τι μας έχει συνηθίσει, στην προσπάθειά του να πετύχει έναν συμβιβασμό με τους Δημοκρατικούς στα επίμαχα θέματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας των συνόρων και του προϋπολογισμού, ώστε να αποτρέψει ένα δεύτερο κρούσμα αναστολής λειτουργιών της κεντρικής κυβέρνησης.

Το αρχικό σχέδιο της ομιλίας Τραμπ συνέταξε ο βασικός πολιτικός σύμβουλος και κειμενογράφος του, Στίβεν Μίλερ – ο ίδιος άνθρωπος που συνέταξε τις υψηλών τόνων ομιλίες του, με τις πληθωρικές αιχμές εναντίον των μεταναστών, στην προεκλογική εκστρατεία του 2016. Πηγές του Λευκού Οίκου επιμένουν, ωστόσο, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφασίσει να αλλάξει το προφίλ του, από εκείνο του «μαχητή» σε εκείνο του «νικητή» και του «ανθρώπου που ξέρει να κλείνει δύσκολες συμφωνίες». Επικαλούνται, δε, προς επίρρωσιν των ισχυρισμών τους, την πρόσφατη παρουσία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Με ενδιαφέρον αναμένονταν οι τοποθετήσεις του Αμερικανού προέδρου για τα καυτά θέματα διεθνούς πολιτικής, όπως το Κορεατικό, το Συριακό και το Ιρανικό. Ανοικτό παρέμενε και το ερώτημα κατά πόσο ο Ντόναλντ Τραμπ θα τοποθετείτο για τις έρευνες του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ γύρω από τη ρωσική υπόθεση, όπως και για τη σοβούσα αντιπαράθεση των Ρεπουμπλικανών με τη διοίκηση του FBI.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή