Την Παρασκευή αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΘ

Την Παρασκευή αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΘ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την υπογραφή, πιθανότατα μεθαύριο Παρασκευή, της σύμβασης παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης με το ελληνικό Δημόσιο, με βάση την οποία το λιμάνι κατά τις επόμενες δεκαετίες θα λειτουργεί η South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT).

Χθες Τρίτη, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΘ, κατ’ εντολήν της πλειοψηφίας της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων του, προεξάρχοντος του Δημοσίου, εξουσιοδότησε τον διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτρη Μακρή να υπογράψει τη σύμβαση. Στόχος της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ είναι οι διαδικασίες να τρέξουν τάχιστα ώστε να υλοποιηθεί ακόμη μία μνημονιακή υποχρέωση αλλά και να εισρεύσουν τα 231,9 εκατομμύρια, που θα καταβάλει ο επενδυτής για το 67% του ΟΛΘ, στα ταμεία του κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το τίμημα θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια της SEGT και τραπεζικό δανεισμό από κοινοπρακτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν δυτικές τράπεζες.

Η σύμβαση παραχώρησης, που είναι σε γνώση του επενδυτή καθώς έχει οριστικοποιηθεί από την περίοδο της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, θα υπογραφεί αφενός από τον ΟΛΘ και αφετέρου από τον υπουργό Ναυτιλίας και τον υπουργό Οικονομικών. Η υπογραφή της σχεδιάζεται να γίνει «διά περιφοράς» στα γραφεία των συναρμόδιων υπουργών και, με την ολοκλήρωσή της, η κυβέρνηση θα την υποβάλει προς έγκριση στη Βουλή. Εφόσον το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί, είναι πιθανόν το τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου να έχει ψηφιστεί και να προχωρήσει το τελικό στάδιο, δηλαδή η καταβολή των 231,9 εκατομμυρίων από την κοινοπραξία SEGT.

Παράλληλα, στις 15 Μαρτίου θα ολοκληρωθεί διά συνέχειας η έκτακτη γενική συνέλευση της περασμένης Πέμπτης, η οποία διεκόπη για να υποβληθεί το νέο καταστατικό του ΟΛΘ στο ΓΕΜΗ. Με την ολοκλήρωσή της θα έχει οριστεί και το μεταβατικό διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα κληθεί να συγκαλέσει άλλη μία έκτακτη γενική συνέλευση, που θα γίνει σε 20 ήμερες από τότε –δηλαδή όχι αργότερα από τα μέσα Μαρτίου–, στην οποία και θα διορίσει πλέον την πλειοψηφία των μελών στο διοικητικό συμβούλιο και την εκτελεστική διοίκηση ο νέος βασικός μέτοχος.

Το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής θα γίνει μέσω του Χρηματιστηρίου και θα αφορά τη μεταβίβαση του πακέτου των μετοχών που αντιστοιχούν στο 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης από το ΤΑΙΠΕΔ στη SEGT. Υπενθυμίζεται πως η SEGT έχει τρεις μετόχους: το γερμανικό επενδυτικό κεφάλαιο Deutsche Invest Equity Partners (DIEP), το οποίο κατέχει και το 47%, τη θυγατρική της γαλλικής ναυτιλιακής τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων CMA CGM Terminal Link, η οποία κατέχει το 33%, και την Belterra Investments συμφερόντων Ι. Σαββίδη (20%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή