Συμμαχία Amazon, JPMorgan, Berkshire στον χώρο της υγείας

Συμμαχία Amazon, JPMorgan, Berkshire στον χώρο της υγείας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αmazon ψάχνει για νέες αγορές και ανακοινώνει ότι θα συνεργαστεί με την Berkshire Hathaway, την εταιρεία συμμετοχών του Γουόρεν Μπάφετ, και την επενδυτική τράπεζα JPMorgan. Οι τρεις όμιλοι θα εισέλθουν σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτήν της περίθαλψης και των υπηρεσιών υγείας. Κατά τον Γουόρεν Μπάφετ, μεγιστάνα και γκουρού των επενδύσεων, «οι δαπάνες για την υγεία των πολιτών μοιάζουν με “πεινασμένο σκουλήκι” στο σώμα της αμερικανικής οικονομίας». Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εταιρείες ανέφεραν ότι θα προσφέρουν περίθαλψη στους δικούς τους υπαλλήλους εντός αμερικανικού εδάφους. Ενώνοντας τις δυνάμεις τους, θα συγκροτήσουν εταιρεία που θα διαμεσολαβεί ανάμεσα στους δικαιούχους και τους γιατρούς, τα νοσοκομεία, τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια κ.λπ. Αν και δεν είναι σαφής ακόμα ο χαρακτήρας της, οι εμπνευστές της δήλωσαν ότι θα προσφέρει μέσω της τεχνολογίας λύσεις για να καταστεί πιο αποτελεσματικό το υπάρχον σύστημα υγείας στις ΗΠΑ, να υπάρχει χαμηλότερο κόστος και περισσότερη διαφάνεια. Η εταιρεία «δεν θα υπόκειται στους περιορισμούς των συνηθισμένων κερδοσκοπικών εταιρειών», όπως ανακοίνωσαν.

Ο αντίκτυπος από την ανακοίνωση των τριών εταιρειών ήταν εμφανής στο χρηματιστήριο χθες. Οι τιμές των μετοχών των εταιρειών παροχής υπηρεσιών υγείας υποχώρησαν στη διάρκεια των πρωινών συναλλαγών, όπως εκείνες των ασφαλιστικών Cigna και Αnthem, που ειδικεύονται στον κλάδο υγείας. Οπως, πάντως, παρατηρούν αναλυτές και ειδικοί στην υγεία, το ενδιαφέρον της Amαzon για την περίθαλψη δεν προκαλεί έκπληξη. Αρκετό καιρό κυκλοφορούσαν σχετικές φήμες, ενώ διεξάγονταν και συζητήσεις σχετικά με τις προοπτικές ενασχόλησης του ομίλου με τις συγκεκριμένες δραστηριότητες – άλλωστε, οι δαπάνες για την υγεία στις ΗΠΑ είναι οι υψηλότερες διεθνώς και θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται όσο γερνάει ο πληθυσμός και οι σοβαρές ασθένειες πλήττουν ευρύτερες ομάδες. Το 2017, αυτές οι δαπάνες ισοδυναμούσαν σχεδόν με το 18% της αμερικανικής οικονομίας. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να μειωθούν, οι έρευνες δείχνουν ότι γιατροί και νοσοκομεία παρέχουν υπερβολικά πολλές υπηρεσίες. Στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE δημοσιεύθηκαν στοιχεία έρευνας, σύμφωνα με την οποία το 20% των υπηρεσιών στο πεδίο της περίθαλψης είναι αχρείαστο. Σε αυτό το ποσοστό συμπεριλαμβάνονται το 25% των εργαστηριακών εξετάσεων, το 10% των ιατρικών διαδικασιών και σχεδόν το ένα πέμπτο των συνταγών για φάρμακα.

Αυτήν τη στιγμή η συνεργασία των τριών ομίλων αφορά την κάλυψη αναγκών του προσωπικού τους, αλλά για την Αmazon αποτελεί το πρώτο βήμα εισόδου στην υγεία. Παράλληλα, ενδεχομένως λόγω της τριπλής συμμαχίας, να περισταλούν τα περιθώρια κέρδους για τους μεσάζοντες στην προμηθευτική αλυσίδα της περίθαλψης. «Οσο δύσκολο κι αν είναι, αξίζει τον κόπο η προσπάθεια για να επιτευχθεί μείωση των δαπανών υγείας και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών για το προσωπικό μας και τις οικογένειές τους», υπογράμμισε ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος. Ενας τρόπος μείωσης του κόστους θα είναι να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια στις τιμές των ιατρικών επισκέψεων και των εργαστηριακών εξετάσεων, καθώς και το να καταστεί δυνατή η άμεση αγορά ορισμένων ιατρικών συσκευών και υλικών, ανέφεραν πηγές. Αλλωστε, οι JPMorgan, Amazon και Berkshire Hathaway αποτελούν τρεις από τους μεγαλύτερους εργοδότες του ιδιωτικού κλάδου στις ΗΠΑ και απασχολούν περισσότερους από 1 εκατ. εργαζομένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή