ΗΠΑ: Ανοικτό το ενδεχόμενο κατάθεσης Τραμπ στον ειδικό ανακριτή Μάλερ

ΗΠΑ: Ανοικτό το ενδεχόμενο κατάθεσης Τραμπ στον ειδικό ανακριτή Μάλερ

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι δικηγόροι του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν ότι η ομάδα έρευνας του ειδικού ανακριτή Μάλερ δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για μία προσωπική κατάθεση του προέδρου στον ειδικό ανακριτή, μεταδίδει το CNN, επικαλούμενο πηγές που έχουν λάβει γνώση των διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ έχει δημόσια δηλώσει ότι “επιθυμεί” κι ότι θα “ήθελε” να δώσει μία κατάθεση. Ο ίδιος, έχει ωστόσο, υπογραμμίσει ότι η οποιαδήποτε κατάθεσή του “θα πρέπει να έχει την έγκριση των δικηγόρων μου.”

Από την άλλη μεριά, οι δικηγόροι του προέδρου πιστεύουν ότι δεν είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια. Πηγές που έχουν λάβει γνώση των εξελίξεων δηλώνουν ότι υπάρχει σε εξέλιξη μία διαπραγμάτευση, ενώ η θέση που διατυπώνουν οι δικηγόροι του προέδρου, δεν είναι η τελική τους στάση ως προς την κατάθεση.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του, συνεργάζεται με την ομάδα ερευνών του Μάλερ διαθέτοντας έγγραφα, αλλά και δρομολογώντας την εθελοντική κατάθεση μαρτύρων, με την ομάδα νομικής υποστήριξης του Τραμπ να υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος δεν θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί ως ένας κοινός μάρτυρας.

Οι δικηγόροι του Τραμπ θα ήθελαν η ομάδα έρευνας του Μάλερ να προχωρήσει σε μία οριοθετημένη κατάθεση του Αμερικανού προέδρου. Η ομάδα νομικών του Τραμπ συνεργάζεται με το γραφείο του Νομικού Συμβούλου του Λευκού Οίκου, αλλά και νομικούς εκτός της αμερικανικής κυβέρνησης προκειμένου ν’ αξιολογήσει ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία κατάθεση του προέδρου στον Μάλερ, για την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων του. Οι συζητήσεις που διεξάγονται συνεχίζονται και γίνονται με επαγγελματικό τρόπο, ενώ τώρα πλέον έχει ξεκαθαριστεί η στάση της νομικής ομάδας του προέδρου.

Από την πλευρά του, ο Μάλερ έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί μία κατάθεση από τον πρόεδρο Τραμπ, όπως μετέδωσε σχετικά το CNN την προηγούμενη εβδομάδα. Ο ειδικός ανακριτής έχει γνωστοποιήσει στους δικηγόρους του Τραμπ μία σειρά ζητημάτων, για τα οποία θα ήθελε να ρωτήσει τον πρόεδρο, ενώ για τα θέματα αυτά, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών που έχουν λάβει γνώση στο CNN.

Ο Τζον Ντόουντ, δικηγόρος του Τραμπ δήλωσε στο CNN την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο ίδιος είναι που θ’ αποφασίσει για το αν ο πρόεδρος Τραμπ θα δώσει τελικά κατάθεση στον Μάλερ. “Δεν έχω λάβει ακόμη την απόφασή μου,” είχε δηλώσει ο ίδιος, χαρακτηριστικά.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που οι δικηγόροι του Τραμπ έχουν μία αντίθετη άποψη για την κατάθεσή του στον Μάλερ, ο ειδικός ανακριτής μπορεί να κάνει χρήση των αρμοδιοτήτων που έχει και να καταστήσει την κατάθεση του προέδρου υποχρεωτική, μέσω της έκδοσης κλήσης από το ειδικό εποπτικό σώμα ενόρκων (grand jury) που λαμβάνει κομβικές αποφάσεις για ουσιαστικά ζητήματα της έρευνας. Ωστόσο, μία τέτοια εξέλιξη απαιτεί χρόνο για τη νομική διεκδίκησή της, και μπορεί να οδηγήσει την υπόθεση στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Μία νομική θεωρία προέρχεται από μία υπόθεση που σχετίζεται με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τον Μάικ Έσπι που ήταν ο πρώτο υπουργός Γεωργίας του προέδρου Μπιλ Κλίντον. Ο υπουργός παραιτήθηκε το 1994 μετά το ηθικό ζήτημα που προκλήθηκε και την έρευνα που διενεργήθηκε σχετικά με υπόθεση δωροδοκίας. Στην υπόθεση αυτή έγινε προσπάθεια επίκλησης του απορρήτου της άσκησης υπηρεσιακών καθηκόντων (executive privilege) προκειμένου ν’ αντικρουστεί το αίτημα ανεξάρτητου ανακριτή για την διάθεση εγγράφων που ήταν σχετικά με την υπόθεση.

Η παραπάνω υπόθεση αυτή, δημιούργησε ένα νομικό αίνιγμα για τους δικηγόρους και των δύο πλευρών, αναφορικά με τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ένας πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να τεθεί υπό έρευνα. Έτσι, ένας ειδικός ανακριτής που κλητεύει τον πρόεδρο πρέπει ν’ αναζητήσει αποδείξεις “που είναι σημαντικές για την έρευνα που διεξάγεται υπό το ειδικό σώμα ενόρκων, αλλά και ν’ αποδείξει γιατί τα στοιχεία αυτά, δεν είναι διαθέσιμα από κάποια άλλη πηγή.”

Έτσι, οι δικηγόροι του Τραμπ βρίσκονται αντιμέτωποι με μία σημαντική πρόκληση, καθώς δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο νομικό προηγούμενο που να επιτρέπει σ’ έναν πρόεδρο των ΗΠΑ ν’ αποφύγει την κατάθεσή του σ’ έναν ειδικό ανακριτή.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή