Από την ευφορία στην ανησυχία οι αγορές, λόγω των ομολόγων

Από την ευφορία στην ανησυχία οι αγορές, λόγω των ομολόγων

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μαζική ρευστοποίηση θέσεων προχωρούν οι επενδυτές των αμερικανικών αγορών, οδηγώντας χθες τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2014. Η Wall Street, επίσης, παρασύρθηκε στη μεγαλύτερη διήμερη πτώση που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο, με τον δείκτη Dow Jones να κατρακυλά πάνω από 340 μονάδες, εν μέσω της συνεδρίασης. Στο κόκκινο οδηγήθηκαν, επίσης, οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, διότι οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι η επεκτατική νομισματική πολιτική και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού πλησιάζει στο τέλος της. Λίγο πριν από το κλείσιμο της Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 υποχωρούσαν πάνω από 1,3% και 1%, αντίστοιχα.

Τζάνετ Γέλεν

Στην Ουάσιγκτον ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Δεν αναμένεται να αλλάξουν οι εκτιμήσεις για την οικονομία, ούτε να δοθούν ενδείξεις για μια πιο τολμηρή πολιτική μέσα στο 2018. Είναι η τελευταία συνεδρίαση με την Τζάνετ Γέλεν ως επικεφαλής της Fed. Δεν έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου, αλλά θα εκδοθεί μόνον επίσημη ανακοίνωση από τη Fed.

Εντούτοις, οι επενδυτές βρίσκονται σε επιφυλακή ύστερα από την άνοδο των αποδόσεων στα 10ετή αμερικανικά ομόλογα πάνω από το 2,7%. Δεν είχαν φανταστεί ότι θα αυξανόταν το κόστος δανεισμού της αμερικανικής οικονομίας σε αυτά τα επίπεδα πριν από τα τέλη του 2018. Τα νέα δεδομένα πυροδοτούν φόβους όχι για τρεις αλλά τέσσερις αυξήσεις στο βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ, επηρεάζοντας έτσι και το κόστος δανεισμού και στις αγορές των εταιρικών ομολόγων. «Επικρατεί ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού, και έτσι δημιουργούνται φόβοι για επιθετική πολιτική σε ό,τι αφορά την αύξηση των επιτοκίων», δηλώνει ο Ρόμπερτ Πάβλικ, στρατηγικός επενδυτής στη SlateStone Wealth. Αυτή η προοπτική προκαλεί δυσφορία στην Wall Street, που έχει καλομάθει όλα τα προηγούμενα χρόνια σε μια χαλαρή νομισματική πολιτική με εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού. Ας μη λησμονούμε πως οι αμερικανικές εταιρείες δανείζονται περισσότερο με την έκδοση ομολόγων απ’ ό,τι οι ευρωπαϊκές. Μέχρι πρότινος, οι χαμηλές ακόμη και αρνητικές αποδόσεις δεν ήταν σπάνιο φαινόμενο στις αγορές των ομολόγων. Μόλις προ διετίας οι αποδόσεις σε ομόλογα 13 τρισ. δολαρίων ήταν αρνητικές, σύμφωνα με το Reuters.

Κομβικό σημείο

«Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο σε ό,τι αφορά την ψυχολογία των αγορών», σχολιάζει ο Μάρτι Μίτσελ, στρατηγικός επενδυτής και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος στη διαπραγμάτευση ομολόγων της Nigel Nicolaus στο Bloomberg. «Πολλοί θεωρούν ότι οι αγορές θα φθάσουν σε κρίσιμο σημείο αν οι αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ φθάσουν το 3%», συμπλήρωσε ο ίδιος. «Τα προβλήματα ξεκινούν όταν οι αποδόσεις φθάσουν το 2,9% με 3%», σχολιάζει ο Πίτερ Τιρ, επικεφαλής μακροοικονομικών επενδύσεων στην Academy Securities, επίσης, στο Bloomberg. Ανάλογες τάσεις επικράτησαν προχθές στην Ευρώπη, με τις αποδόσεις στα 5ετή γερμανικά ομόλογα να παρουσιάζουν θετικό πρόσημο πρώτη φορά από το 2015, αφού ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάους Κνοτ, είπε πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να τερματιστεί άμεσα.

H Wall Street έχει καταγράψει πέρυσι αλλεπάλληλα ρεκόρ, εκπλήσσοντας ακόμα και τους αισιόδοξους αναλυτές, λόγω της ισχυρής κερδοφορίας των εταιρειών, της δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης, της φορολογικής μεταρρύθμισης που μειώνει την εταιρική φορολογία και, βέβαια, των χαλαρών συνθηκών χρηματοδότησης. «Οι επενδυτές εγκαταλείπουν θέσεις και από το εξωτερικό. Μπορεί να αρχίσουν να προβληματίζονται από τις εξαιρετικά υψηλές αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών», σχολιάζει ο Πίτερ Τζανκόφσκις, υψηλόβαθμο στέλεχος στην επενδυτική εταιρεία Oakbrook Investments.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή