Επιχειρηματίας στα 92 η κ. Ειρήνη από τη Βρίσα

Επιχειρηματίας στα 92 η κ. Ειρήνη από τη Βρίσα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την 92χρονη Ειρήνη Κατσιγίνη για τη μακροχρόνια επαγγελματική της δραστηριότητα από το μακρινό 1955 τίμησε το περασμένο Σάββατο το Επιμελητήριο Λέσβου. Η αφορμή δόθηκε με τη συμμετοχή της κ. Ειρήνης στις εκλογές του Επιμελητηρίου Λέσβου, ως ανταπόδοση για την έμπρακτη συμπαράσταση του φορέα στη σεισμόπληκτη περιοχή της Βρίσας (750 πλήρη ατομικά γεύματα στους σεισμόπληκτους), εξήγησε στην «Κ» ο οικονομικός επόπτης του Δ.Σ., Νικόλας Αθανάσης, ο οποίος της παρέδωσε τιμητική πλακέτα. «Η κ. Κατσιγίνη αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για όλους τους επαγγελματίες, που θα πρέπει να συμμετέχουν στις δράσεις του Επιμελητηρίου, ώστε αυτό να καταστεί σπίτι του επιχειρηματία», τόνισε ο πρόεδρος Βαγγέλης Μυρσινιάς.

Η κ. Ειρήνη εξακολουθεί και έχει μυαλό ξυράφι, όπως μας λέει η κόρη της, Μαρία Καραΐσκου, ενώ δεν παίρνει ούτε ένα φάρμακο, καθώς η υγεία της είναι εξαιρετική: «Με παίρνει αγκαζέ, γιατί εγώ έχω πρόβλημα με τη μέση μου!». Τους τελευταίους μήνες έχει στενοχωρηθεί γιατί ο σεισμός της 12ης Ιουνίου κατέστρεψε το παντοπωλείο της που «κρατούσε» επί δεκαετίες, γνωρίζοντας απ’ έξω κι ανακατωτά όλα τα οικονομικά. «Μια μέρα έκανα λάθος σε ένα τιμολόγιο και μου φώναζε: “Εσύ, κόρη μ’, φυλακή θα με πας! Φύγε από το ταμείο!”».

Από το 1955

Η κ. Κατσιγίνη έμεινε χήρα μόλις 21 ετών. «Αντάρτης ο άντρας μου, τον πήρανε στρατιώτη από το νησί να πολεμήσει στην Κοζάνη και σκοτώθηκε το 1949. Τη Μαρία, δύο χρονών τότε, δεν πρόλαβε να τη δει ποτέ. Ομως εγώ από δυνατό έρωτα παρμένη, δεν θέλησα ποτέ να βρω άλλον άντρα», μας εξηγεί. Ενα χρόνο μετά, έλαβε άδεια για περίπτερο. «Με αγαπούσε όλο το χωριό και με βοηθούσε. Τότε τα τσιγάρα ήτανε χύμα, τα πήγαινα λοιπόν στα καφενεία και πάντα τα έπαιρναν και τα πουλούσαν», προσθέτει. Το 1955 με τη βοήθεια των αδερφών της άνοιξε ένα πιο μεγάλο παντοπωλείο, που πωλούσε αναψυκτικά. Δέκα χρόνια μετά, παντρεύτηκε η κόρη της και με τον γαμπρό της άνοιξαν μεγαλύτερο παντοπωλείο δίπλα στο φούρνο.

«Χάσαμε από τον σεισμό δύο αποθήκες με εμπορεύματα. Πάει και το μαγαζί, πάει κι ο φούρνος και δεν ξέρουμε αν και πότε θα αποζημιωθούμε», προσθέτει η κόρη της. Ολη η οικογένεια μετακόμισε στο διπλανό χωριό, στα Βατερά και θα ανοίξει παντοπωλείο. Επειδή η κ. Ειρήνη έχει «γράψει» το μαγαζί στον εγγονό της, κάθε τόσο ρωτάει: «Κοντεύουν τα πλακάκια; Κοντεύει, κόρη μ’, να τελειώσει το μαγαζί;». Η κόρη της λέει: «Την καθυστερούμε με διάφορα λόγια. Δεν μπορεί να κάτσει μες στο σπίτι. Ο νους της είναι ν’ ανοίξει το μαγαζί και να αναλάβει πάλι το ταμείο»!  

Το Επιμελητήριο, που συμπληρώνει φέτος τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του (ως «Εμποροβιομηχανικόν») με διάταγμα του Α΄ Βασιλέως Αλεξάνδρου, τίμησε ακόμα δύο πολίτες: Τον πρώην πρόεδρό του και πρόεδρο του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, Θράσο Καλογρίδη, που «αποστρατεύεται» για την πολυετή προσφορά του. Και τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, Γιώργο Κορομηλά, για τη μελέτη που εκπόνησε με την επιστημονική του ομάδα και παρέδωσε χωρίς αμοιβή στο επιμελητήριο σχετικά με τις επιπτώσεις της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να παλεύουμε για να πάρουμε κοστολογώντας συγκεκριμένα αντισταθμιστικά οφέλη για την ανάπτυξη της νησιωτικότητας», τόνισε ο κ. Κορομηλάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή