Εικαστικά στον κόσμο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σώζοντας τον Μπάνκσι

Με νερό και νέφτι ένας καθαριστής τζαμιών «έσωσε» μια τοιχογραφία του γνωστού καλλιτέχνη του δρόμου Μπάνκσι που βρίσκεται σε μια γέφυρα του Γιορκσάιρ. Το γκράφιτι απεικονίζει ένα παιδί που κρατάει ένα ξύλινο σπαθί που, αντί για κόψη, έχει τη μύτη ενός μολυβιού και δίπλα το κείμενο «ζωγραφίστε τη γέφυρα». Το έργο καλύφθηκε με λευκή μπογιά και, πριν προλάβει να στεγνώσει, ο Τζέισον Φάνθορπ ανέλαβε την αποκατάστασή του για χάρη του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη, ο οποίος, όπως είπε, έχει χαρίσει την τέχνη του στην πόλη. Ο τοπικός δήμος τοποθέτησε προστατευτικό τζάμι επάνω στην τοιχογραφία.

Παλαιός ψηφιακός κόσμος

Τον μεγαλύτερο άτλαντα του 16ου αιώνα αναδημιούργησαν ψηφιακά ειδικοί του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Ο κόσμος, όπως τον αποτύπωσε ο Μιλανέζος χαρτογράφος Ουρμπάνο Μόντε, ήταν χωρισμένος σε 60 σελίδες, αλλά περιείχε σαφείς οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συναρμολογηθεί σε μορφή χάρτη.

Ο υπεύθυνος της χαρτοθήκης του πανεπιστημίου απέκτησε τον ιστορικό χάρτη πέρυσι και οι επιστήμονες του πανεπιστημίου κατόρθωσαν όχι μόνο να τον ψηφιοποιήσουν αλλά και να δημιουργήσουν μια ηλεκτρονική υφήλιο ντυμένη με τον παλαιό χάρτη, τον οποίο μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιήσει και να αναπαράγει χωρίς περιορισμούς.

Εκτός από το μέγεθός του, που εντυπωσιάζει για τα δεδομένα του 16ου αιώνα, ο χάρτης περιέχει και σειρά από σημαντικές έξτρα πληροφορίες, εξαιρετικά χρήσιμες για την εποχή, όπως πληροφορίες για τις εκλείψεις, τον ήλιο, τη διεύθυνση των ανέμων και τη διάρκεια της ημέρας σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου.

Δωρεάν… στο Χάρβαρντ

Tα online μαθήματα αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ επιστρέφουν και για το 2018. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά δημοφιλή κύκλο μαθημάτων που προσφέρεται δωρεάν και δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο να εμβαθύνουν στην αρχιτεκτονική. Εχει διάρκεια δέκα εβδομάδων, ξεκινάει στις 28 Φεβρουαρίου και καλύπτει γκάμα θεμάτων. Ο τίτλος των μαθημάτων είναι «The Architectural Imagination» και επικεφαλής είναι οι καθηγητές Erika Naginski, Antoine Picon και K. Michael Hays.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή