Ένας ακροδεξιός ευρωσκεπτικιστής, επικεφαλής στην γερμανική Επιτροπή Προϋπολογισμού

Ένας ακροδεξιός ευρωσκεπτικιστής, επικεφαλής στην γερμανική Επιτροπή Προϋπολογισμού

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιτροπή έχει ιδιαίτερη ισχύ στα δημοσιονομικά της Γερμανίας, καθώς υπό τον έλεγχό της βρίσκονται οι δαπάνες των υπουργείων, ο δε πρόεδρός της, εξαιτίας αυτού του ρόλου φέρει το προσωνύμιο «Βασιλιάς της Επιτροπής».

Παραδοσιακά δε, η θέση αυτή δίδεται στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Και το AFD ενόψει του μεγάλου συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Συντηρητικών (CDU/CSU) καθίσταται η μείζων αντιπολίτευση στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Σε σημερινή ψηφοφορία, η Επιτροπή αποδέχθηκε την τοποθέτηση του υποψηφίου του AfD Πέτερ Μπέρινγκερ , ανάμεσα στις εξαγγελίες του  οποίου βρίσκεται ο επαναπατρισμός των αποθεμάτων χρυσού που βρίσκονται εκτός Γερμανίας αλλά και η άμεση παύση της «μαζικής και παράνομης Ισλαμικής μετανάστευσης στην Ευρώπη που απειλεί την ύπαρξή μας».

Υπέρ του Μπέρινγκερ ψήφισαν  το AfD και οι Φιλελεύθεροι  του FDP, ενώ Συντηρητικοί, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι απέσχον.

Παρά τους συμφιλιωτικούς τόνους στους οποίους κατέφυγε μετά την εκλογή του ο Μπέρινγκερ, το AfD παραμένει το  κόμμα που ζητεί την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και την επανεισαγωγή του γερμανικού μάρκου.

Εκφράζονται δε ανησυχίες ότι η «κατάληψη καίριων θέσεων στο γερμανικό κοινοβουλευτικό σύστημα από κόμματα όπως το AfD θα νομιμοποιήσουν ευρύτερα το ρόλο του.

Ο απελθών επικεφαλής της Επιτροπής και μέλος του ακροαριστερού Die Linke, δήλωσε ανήσυχος για την εκλογή Μπέρινγκερ ιδίως εάν πρόκειται να αντιπροσωπεύει την Επιτροπή σε διεθνείς Οργανισμούς.

«Εχουμε παρατηρήσει ότι έχει κάνει ρατσιστικά και μισογυνικά σχόλια και δεν αποτελεί καλή βάση για αντιπροσώπευσης της Επιτροπής»

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή