Κρασί με σούπα;

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κι όμως, αν και είναι ένα δύσκολο ταίριασμα, μπορεί να αποδειχθεί ένα χαριτωμένο γευστικό παιχνίδι.

Δύο είναι τα πιάτα σε ένα κλασικό τραπέζι που δεν ανταποκρίνονται φιλικά προς το κρασί: οι σαλάτες και οι σούπες. Οι σαλάτες έχουν πρόβλημα με τις οξύτητες των διαφόρων ντρέσινγκ που τις συνοδεύουν και οι σούπες με την υδαρότητα της υφής τους. Πώς να ταιριάξεις ένα υγρό με ένα άλλο υγρό; Ο αυστηρός κανόνας του οινικού savoir boire είναι να μη σερβίρεται κανένα κρασί μαζί τους. Γιατί φτιάχτηκαν όμως οι κανόνες, αν όχι για να τους παραβαίνουμε; Και γιατί άλλωστε η οξύτητα ενός κρασιού να μην ταιριάζει υπέροχα με την κρεμώδη και πικάντικη γεύση μιας σούπας ή να μην καθαρίζει τον ουρανίσκο, προετοιμάζοντάς μας για το επόμενο πιάτο;

Απαραίτητες προϋποθέσεις

Ας σερβίρουμε, λοιπόν, κρασί με τις σούπες μας αν αυτό μας κάνει κέφι κι ας έχουμε κατά νουν μερικούς απλούς κανόνες συνδυασμών.

  • Οι ελαφρές σούπες και οι ζωμοί θέλουν λευκά φινετσάτα κρασιά, όπως είναι αυτά από Viognier και αν έχουν «σχιστά ματάκια» προτιμούν τα Sauvignon Blanc.
  • Όσπρια, δυνατές ντοματόσουπες με ζυμαρικά και λαχανικά στρέφουν την προσοχή τους σε κόκκινα κρασιά, όπως αυτά από την περιοχή της Νεμέας.
  • Οι ψαρόσουπες και γενικά οι σούπες θαλασσινού προσανατολισμού ταιριάζουν με λευκά τραγανά κρασιά με καλή οξύτητα, όπως ένα Ασύρτικο ή ένα Sauvignon Blanc.
  • Sauvignon Blanc ή Viognier θα σερβίρουμε και με την πλούσια κρεμώδη κοτόσουπα. Αν όμως της δώσουμε μια πικάντικη διάσταση με μπαχαρικά και πιπέρια, τότε θα σερβίρουμε ένα Riesling!
  • Μια κρεατόσουπα με ντομάτα και λαχανικά και κομματάκια κρέατος στο σερβίρισμα δείχνει προτίμηση σ’ ένα κόκκινο χαρμάνι Cabernet Sauvignon – Syrah ή Aγιωργίτικο.
  • Η γαλλική κρεμμυδόσουπα παραμένει στα κρασιά του τόπου της και ταιριάζει τέλεια με ένα Beauzolais Nouveau, που τώρα έχει βγει στην αγορά και είναι ουσιαστικά η εποχή του.
  • Ένας εξαιρετικός κανόνας είναι τα 3 Σ: Σέρι (Sherry το ισπανικό ενισχυμένο κρασί και όχι το λικέρ τσέρι από βύσσινο), Σάκε, Σαμπάνια. Τα καταλληλότερα κρασιά να συνοδεύσουν μια σούπα! Ταιριάζουν με ψαρόσουπα βελουτέ ή με μια μπουγιαμπέσα, με βελουτέ σούπα από μπρόκολα και αμύγδαλα ή με κρύο γκασπάτσο. Σούπες με πολλά υλικά και πoλύπλοκη γεύση θα ταιριάξουν και με ένα εξαιρετικής ποιότητας υψηλό σε αλκοολικούς βαθμούς σάκε, που η ιδιαίτερη γεύση του ισορροπεί ανάμεσα στο γλυκό και το ξηρό. Τα τρία Σ έχουν ένα ακόμα πλεονέκτημα: είναι θαυμάσια απεριτίφ. Μπορείτε, λοιπόν, να τα σερβίρετε στους καλεσμένους σας όταν έρχονται και αν το πρώτο πιάτο που θα σερβίρετε είναι σούπα, να τους παροτρύνετε λοιπόν να καθίσουν στο τραπέζι με το ποτήρι τους.
  • Φροντίστε, πάντως, σε κάθε περίπτωση ούτε η σούπα να ζεματάει ούτε το κρασί να είναι παγωμένο για να αποφύγετε τα θερμικά σοκ του ουρανίσκου των προσκεκλημένων σας.
  • Τέλος, αν σας φοβίζουν οι συνδυασμοί, μπορείτε πάντα να σερβίρετε τη σούπα σας χωρίς κρασί και να είστε φυσικά απόλυτα σωστοί!

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή