ΕΛΛΑΔΑ

Δίνοντας ζωή στα προσφυγικά της Κοκκινιάς

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μια «στοιχειωμένη» ανάπλαση στα προσφυγικά της Κοκκινιάς παίρνει επιτέλους το δρόμο προς την υλοποίηση. Αφορά στην αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων σε πέντε οικοδομικά τετράγωνα, με σκοπό να τους ξαναζωντανέψει και να επαναφέρει την χαμένη αίσθηση γειτονιάς που υπήρχε σε όλες τις προσφυγογειτονιές της πρωτεύουσας, επιλύοντας παράλληλα σωρρευμένα καθημερινά προβλήματα στη συντήρηση και λειτουργία του χώρου.

Η πολεοδομική παρέμβαση αφορά στα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται μεταξύ των οδών Κύπρου, Ηλιουπόλεως, Αμυραδάκη και Αμερικανίδων Κυριών, στον προσφυγικό συνοικισμό «Νέα Κοκκινιά». Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή της μελέτης, η ανάπλαση θα αφορά στον κεντρικό άξονα κάθε οικοδομικού τετραγώνου και την πλατεία που δημιουργείται στο κέντρο του, κάνοντας έναν ενδιαφέροντα διαχωρισμό μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χώρου.

Πιο συγκεκριμένα, ο κεντρικός άξονας πεζοδρομείται με τη χρήση «χτενιστού» μπετόν και κομματιών χρωματιστού μαρμάρου, ώστε να δημιουργείται η αίσθηση μονοπατιού. Ακολουθεί μια ενδιάμεση ζώνη, η οποία θα περιλαμβάνει τη βασική φύτευση, τα παρτέρια και τα καθιστικά, περιορίζοντας τα υπάρχοντα παρτέρια που δημιουργούσαν αρκετά προβλήματα στους κατοίκους. Τέλος μπροστά από τις εισόδους των σπιτιών θα υπάρχει μια τρίτη, «ιδιωτική» ζώνη 2,5-3 μέτρων που θα διακρίνεται μέσω διαφορετικής δαπεδόστρωσης και θα λειτουργεί περίπου ως αυλή των σπιτιών, παρέχοντας στους κατοίκους την ελευθερία να τη διαμορφώσουν όπως θέλουν.

Η επέμβαση θα έλθει να απαλύνει καθημερινά προβλήματα και να αναζωογονήσει τον δημόσιο χώρο. Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, οι κοινόχρηστοι χώροι των προσφυγικών παρουσιάζουν σήμερα κακή εικόνα (ζητήματα καθαριότητας, λιμνάζοντα όμβρια ύδατα, οικειοποιήσεις του δημόσιου χώρου), ενώ είναι αδιάφοροι πλέον για τους περισσότερους κατοίκους της περιοχής. «Οι προσφυγικοί συνοικισμοί παρουσίαζαν έντονα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Οι κοινωνικοί δεσμοί μεταξύ των κατοίκων συνέθεταν ένα έντονο χαρακτήρα γειτονιάς, ο οποίος είχε αντίκτυπο και στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούσαν τον δημόσιο χώρο.

Οι έντονοι κοινωνικοί δεσμοί έδιναν έναν πολύ ζωντανό χαρακτήρα στην περιοχή: έβγαζαν καρέκλες στα κατώφλια τους, συζητούσαν μεταξύ τους, άπλωναν τις μπουγάδες τους, προέκτειναν τους κήπους τους», αναφέρεται στην έκθεση. Πρωταρχικός στόχος της μελέτης είναι «να αποκατασταθεί αυτό το στοιχείο της μνήμης της γειτονιάς που δείχνει να έχει χαθεί στη σύγχρονη εποχή, αλλά που δεν έχει εξαλειφθεί στη συγκεκριμένη περιοχή».

Η μελέτη ανάπλασης των κοινόχρηστων χώρων στα προσφυγικά της Κοκκινιάς είχε ολοκληρωθεί από το 2012 και το έργο δημοπρατήθηκε το 2014. Αρχικά εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, όμως δεν κατάφερε να ξεκινήσει έγκαιρα και απεντάχθηκε. Την υλοποίησή του ανέλαβε πλέον η Περιφέρεια Αττικής, η οποία υπέγραψε σύμβαση με τον δήμο Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη, με τις δύο συμβάσεις να βρίσκονται πλέον στη διαδικασία του ελέγχου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 272.800 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους της Περιφέρειας.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ